Trots snö – ännu ingen vinter i Skurup

Vintersjö

Smedsgatan i utkanten av Skurup.

SKURUP. På torsdag vet vi säkert om Skåne får vinter i år. Trots att snön ligger vit är det inte förrän det varit minusgrader i fem dygn i sträck som det officiellt är vinter.

Om minusgraderna håller i sig fram till torsdag morgon är det officiellt vinter i Skåne. Även om det blir plusgrader igen håller vintern i sig till dess att det skiftar till vår. Som tidigast kan våren inträffa den 15 februari och då måste det vara plusgrader sju dygn i sträck.

– Nuförtiden är det sällan vintern kommer till Skåne. I takt med klimatförändringarna blir vintern kortare och våren kommer tidigare, säger Martin Hedberg, meterolog på Vädercentralen.

Rött hus i vinterlandskap (2)

Sommarhagens koloniområde.

För de sommarsugna kan det vara bra att veta att sommar blir det först när dygnsmedeltemperaturen är över tio grader fem dygn på rad. Anledningen till den högre medeltemperaturen i Skåne är på grund av att det är så pass mycket vatten. Vid kustbandet blir det generellt inte de extrema temperaturerna.

– Man kan tycka att det är ett något fyrkantigt mått, men det måste finnas ett system för när årstiderna skiftar. Det innebär att det nu kan bli vinter och vår inom loppet av några veckor, säger Martin Hedberg.

Blomma

Snöbären blir brunbladiga och vissnar i kylan.

Text: Sanne Kleiner
Foto: Teodor Dimblad