Asylsökande får lära sig svenska från dag ett

SKURUP. På Skurups folkhögskola får asylsökande lära sig grunderna i det svenska språket. Det är en kurs som i första hand fokuserar på vardagssvenska.

 ”Svenska från dag ett” heter kursen som drivs av Skurups folkhögskola. Utbildningen är avgiftsfri och inriktar sig till målgruppen asylsökande och personer som har fått uppehållstillstånd.

– Den nionde januari börjande kursen. Undervisningen sker löpande från måndag till fredag, säger läraren Monica Nizich.

 Mohammad Ali 45, och Ramazan Ali Raizi 33 är asylsökande och kom till Sverige för ungefär ett och ett halvt år sedan. De kommer ursprungligen från Afghanistan men har tillbringat större delen av sina liv i Iran.

I hopp om att få leva i fred flydde de från kriget i Afghanistan till Iran, men det är svårt att leva som afghan i Iran. Diskrimineringen mot afghaner är utbredd och det är svårt att hitta jobb, som betalar löner som det går att leva på.

December 2016 gick Migrationsverket ut med att fler afghaner kan få stanna i Sverige på grund av det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan. Framför allt ska fler barn, kvinnor och minoriteter få sina asylsökningar prövade.

– Vi är hoppfulla inför framtiden men vi vet inget än, säger Ramazan Ali Raizi.

Kursen undervisar även om samhällslivet i Sverige. Deltagarna går på studiebesök och får träffa olika människor.

– Det är roligt att lära sig svenska och lärarna är snälla, säger Mohammad Ali.

Ramazan och Mohammad kom till Sverige tillsammans med sina familjer. Barnen går på dagis och i skola. Fruarna liksom sina män lär sig svenska under dagarna.

– Dessa möjligheter hade vi inte i Iran. Här finns det en framtid för oss, säger Mohammad Ali.

 

Text & foto: Farida Ahmadi Högfeldt