Att träna i en komplex hälsoverklighet

Malin Klang, personlig tränare, boende i Skivarp. Tränar för att orka stress och press.

Malin Klang är personlig tränare verksam i Skivarp. Hon tränar för att orka med stress och livets påfrestningar.

SKURUP. Enligt Socialstyrelsen rör svenskar på sig för lite och äter för mycket socker. Samhällsdebatten om kost och träning är pågående och mångsidig.

– Jag tränar för att orka leva. Det ger mig positiv energi, ökad självkänsla och självkännedom. Jag blir glad, rörligare och starkare, säger Malin Klang, personlig tränare och massör, boende i Skivarp.

Det ligger i samhällets intresse att bry sig om människors kost och träningsvanor. På många arbetsplatser delas det idag ut friskvårdsbidrag för att de anställda ska röra på sig mer och folkhälsoministern Gabriel Wikström har föreslagit fettskatt på fet mat.

Men för vissa är träning och mat inte helt okomplicerat. Överdriven träning och fokusering på kropp och kosthållning benämns som Ortorexi. Hanna Kihlander jobbar på föreningen Anorexia och bulimikontakt och säger till SVT Nyheter att det är allt fler telefonsamtal och mejl som handlar just om detta. Även flera andra ätstörningskliniker har märkt av det, säger hon.

Men för Malin Klang har träning aldrig varit fyllt av krav.

– Jag är uppvuxen med träning och bra mat så jag ser det inte som något laddat.

Malin Klang har inte heller stött på någon som lider av Ortorexi i sin karriär som personlig tränare. Men hon känner ändå ett ansvar att förmedla hälsa som något mer än bara träning för att inte bidra till kroppsfixering.

– Hälsa är ett helhetsgrepp där träningen är en liten del av det. Man ska inte träna för att bli smal utan orka leva ett långt liv och undvika krämpor.

Malin Klang tror att träningshysterin beror på yttre krav från omgivningen och media som hyllar smala och spänstiga kroppar.

Även på Hälsopunkten i Skurup upplever ingen större träningshysteri bland medlemmar. Det tror Andreas Lindros, styrkeinstruktör, kan bero på medlemmarnas ålder.

– Vi har främst seniorer här som tar det lugnare än yngre.

Vid ett tillfälle uppmärksammade Hälsopunkten en medlem som förlorade mycket i vikt och reagerade genom att säga till. Numera finns det, på större gym, policys som ska upptäcka överdriven träning i tid för att motverka Ortorexi.

Kunskapen kring Ortorexi är än så länge liten. Sara Ljungdahl, läkare och före detta ortorektiker, säger till SVT Nyheter att kunskapen måste öka på vårdcentraler och inom specialistpsykiatrin. Så att folk som drabbas av träningshysteri uppmärksammas och får hjälp i tid.

Ortorexi kännetecknas av rätt ätande och träning i överdrivna former. Genomsyrar vardagen för den som drabbas. Foto: https://sundarekropp.wordpress.com/ortorexi/

Ortorexi kännetecknas av rätt ätande och träning i överdrivna former. Genomsyrar vardagen för den som drabbas.
Foto: https://sundarekropp.wordpress.com/ortorexi/

Fakta om Ortorexi

– Ortorexi är ingen fastställd diagnos men kännetecknas med kroppsfixering,

överdriven träning och nyttig mat

– Den som har ortorexi kan ljuga om hur mycket den tränar

– Träna för att den känner sig tvingad och ljuga om hur ofta den tränar

– Bara äta vissa livsmedel – ”rätt mat”

– Undvika sociala tillställningar  och enbart gå ifall den har tränat

– Träna så det gör ont och den får skador

Källa: Riksföreningen mot ätstörningar Frisk& Fri och Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS).

Text och Foto: Rebecca Watts