Det är vi som är klass 17A

Lucas Ryd trivs i sin klass. ”Jag umgås oftare med tjejer än med killar. De är lite mognare i sitt sätt att vara”, säger han.

Lucas Ryd trivs i sin klass. ”Jag umgås oftare med tjejer än med killar. De är lite mognare i sitt sätt att vara”, säger han.

MALMÖ. Svenska yrkesgymnasier kämpar för sin överlevnad. Bland annat fordons- och transportprogrammet har färre sökande för varje år, men klass 17A på Agnesfrids gymnasium visar att framtiden även har ljusa nyanser.              

Tisdag 08.15. Dagen börjar med en teorilektion som Lars Svensson håller i. Tolv elever sitter utspridda i klassrummet som inte skulle rymma mer än en handfull personer till. Framme vid whiteboardtavlan hänger ett A4-papper med orden: »Det man hör glömmer man! Det man ser kommer man ihåg! Det man gör, det kan man!».

Lars Svensson pratar i ungefär en timme innan han startar en instruktionsfilm från Youtube om hur man byter bromsskiva på en bil. Han öppnar sin dator för att visa filmen på storbild. På datorskärmen syns ett pågående parti av kortspelet Harpan.

En stund efter att teorilektionen tagit slut sitter Lucas Ryd, Kevin Lagertz och Ida Westfal kvar vid sina bänkar i klassrummet. De är 17 år gamla och fyra månader in i gymnasiet.

– Trivs jättebra, säger Lucas Ryd. Jag hade hört på förhand att det var en liten skola med stor gemenskap, men trodde att det var något man bara sa. Därför är jag positivt överraskad.

Det är en turbulent tid för svenska yrkesgymnasier. Andelen niondeklassare som väljer yrkesprogram som förstaval har minskat sedan 2011. Till fordons- och transportprogrammet har andelen förstahandssökande sjunkit de senaste två åren. Agnesfrids gymnasium i Malmö har däremot klarat sig lindrigt undan och haft ungefär lika många sökande varje år.

Fordons- och transportprogrammet toppar listan över gymnasieutbildningar med bäst chanser att leda till anställning direkt efter studenten. Men den sluttande utvecklingen för utbildningen har inte undgått eleverna i klass 17A på Agnesfrids gymnasium.

– Jag tror att det finns större tryck från föräldrar om att man ska välja ett bredare ämne som gör det lättare att plugga vidare efter gymnasiet. Ingen i min kompiskrets går praktisk linje. Men de vet inte vad de vill bli, säger Kevin Lagertz.

Samma sak kan delvis förklara varför samma program är överrepresenterat i statistiken vad gäller avhopp från skolan, byte av inriktning eller otillräckliga betyg för examen. Knappt 84 procent av de som skulle ha tagit studenten på fordons- och transportprogrammet förra året var behöriga till examen, en siffra som ligger under snittet för alla yrkesprogram.

Många av eleverna i klass 17A är överens om att de har hamnat rätt, men att det finns djupare problem som fungerar som dålig reklam för fordons- och transportprogrammet.

– Inte här, men på andra skolor med praktisk inriktning är många rasister. Då ska man vara på ett visst sätt. Ofta i mindre orter. Jag känner folk som har bytt till den här skolan av den anledningen, säger Ida Westfal.

Hon har själv vuxit upp i Vellinge, och Kevin Lagertz i Trelleborg. Men utsattheten finns här i centrala Malmö också. Speciellt om man har ett namn som Ida och är kvinna.

– Vi tjejer på skolan får höra mycket i korridoren. Det finns killar som beter sig som om de aldrig sett en tjej förut. Alla tjejer som går här har minst en gång fått höra att de är en hora, vissa till och med att de ska våldtas. Skolan har frågat om vi vill göra en polisanmälan och verkligen tagit det på allvar, säger Ida Westfal.

Hon berättar om sina upplevelser med oförändrat tonläge, som om hon berättar vad hon åt till frukost.

Agnesfrids gymnasiums rektor Jonas Kristiansson ser ändå ljust på framtiden. På hösten höll skolan i en temavecka under parollen ”Kärleken är fri” då flera organisationer kom utifrån för att diskutera med eleverna om att det bland annat är okej att älska och vara med vem man vill.

– Det togs emot positivt av eleverna. Men kommenterarna i korridorerna är något man måste förebygga i en tidigare ålder. Det börjar i hemmet. Om vi hör dåligt språkbruk bland elever stannar vi till och försöker samtala med dem om det, säger Jonas Kristiansson.

Skolverket har konstaterat att yrkesgymnasiernas kvinnor är för få. Den färskaste rapporten visar att knappt 17 procent av alla elever på fordons- och transportprogrammen är kvinnor. Ett undantag är Agnesfrids gymnasium som nu har rekordmånga kvinnliga elever.

I klass 17A har Ida Westfal sällskap av tre andra unga kvinnor i en klass på 15 personer, en förhållandevis jämnt fördelad grupp i sammanhanget.

– Ingen ska säga att du inte kan för att du är tjej. Jag vet att många av dem känner större press att prestera i arbetet medan män känner att det är ett manligt yrke och därför klarar det enkelt, säger Lucas Ryd.

– Jag har blivit mer avslappnad. Lärarna visar stor uppskattning för alla tjejer som går här. Men det kan nästan bli negativt också, att det blir en sorts särbehandling. Jag vill inte ha beröm bara för att jag är tjej, jag vill ha beröm för att jag är bra, säger Ida Westfal.

Kevin Lagertz valde Agnesfrids gymnasium lite av en slump. ”Jag gick in på hela listan över gymnasieskolor och valde den som var överst, den som började på A”, säger han.

Kevin Lagertz valde Agnesfrids gymnasium lite av en slump. ”Jag gick in på hela listan över gymnasieskolor och valde den som var överst, den som började på A”, säger han.

Klockan blir snabbt 11.30. I matsalen serveras köttfärslimpa med klyftpotatis och skysås till lunch. Vid ett av borden sitter Lucas Ryd tillsammans med Ida Westfal och de tre andra tjejerna från klassen. Några bordsrader bort har en grupp killar slagit sig ner. Deras kepsar är kraftigt böjda och ritar en skugglinje under ögonen.

– Vi brukar alltid sitta så här. Det har bara blivit så. Men det är fortfarande så att alla kommer överens och kan snacka med varandra, säger Lucas Ryd.

Sammanhållningen i klass 17A är bättre än vad han varit med om på sin förra skola. I början av terminen höll Agnesfrids gymnasium en tävling med olika samarbetsövningar för samtliga förstaårsklasser på skolan. Klass 17A vann varenda övning. Här kan eleverna mötas i friheten att vara sig själva, något som har varit tufft för vissa av dem tidigare.

– Jag är van vid mobbning. Jag kan gå med min mamma på Emporia, hon är bodybuilder och får ofta blickar eller kommentarer. Det är som det är, säger Lucas Ryd.

Flera elever på Agnesfrids gymnasium, även utanför klass 17A, berättar att det för några år sedan inte var ovanligt att droger förekom, att elever slogs med varandra eller att skolans toaletter klottrades ner. Rektor Jonas Kristiansson är medveten om Agnesfrids förflutna, men menar att problemen inte varit unika för den här skolan, och att det har blivit bättre.

– Hur ser det ut överlag för ungdomar mellan 16 och 20 år i Malmö, förekommer det droger? Ja. Då är det inget unikt för Agnesfrids gymnasium. Sånt här kan man aldrig skydda sig mot, man kan bara jobba förebyggande och med en handlingsplan, säger Jonas Kristiansson.

Agnefrids gymnasium ligger i området Yttre Fosie i Malmö.

Agnefrids gymnasium ligger i området Yttre Fosie i Malmö.

Eftermiddag 13.30. Det står verkstad på schemat. Luften är tjock av motorolja. Lysrörslampor hänger lågt från taket, elever och lärare med blåkläder kryssar ledigt mellan utspridda bildäck och höga hyllor med verktyg, isärplockade bildelar är hissade som taklampor över marken.

Stegen ser genast lättare ut, skratten studsar mot bilplåt och motorer.

– Jag har alltid haft intresse för större fordon, säger Ida Westfal. Att kunna sitta högt upp och bara se över alla andra på vägarna, det är fräckt. Man kan göra bilen till sitt andra hem. Så jag ser fram emot att få ha min egen lastbil.

I början av nästa termin får klassen välja individuell inriktning på sin utbildning. Ida Westfal ska då välja transport medan Lucas och Kevin ska välja personbilsmekaniker.

På lång sikt vill Ida Westfal flytta till Luxemburg för det verkar trevligt att bo där. Kevin Langertz siktar mot Irland för att spela rugby och jobba. Lucas Ryd planerar i sin tur inte att lämna Sverige, men hans idéer spänner över globala gränser.

– Jag vill bara få ett trevligt liv, åka utomlands då och då. Kanske kan jag vara med och skapa något som kan göra mig igenkänd i världen. Jag vill bidra till utvecklingen av bilen och sätta min egen prägel på framtiden, säger Lucas Ryd.

Text och foto: David Carlsson

 


 

FAKTA

Agnesfrids gymnasium

 • Kommunal skola som drivs av Malmö stad och har cirka 300 elever.
 • Erbjuder sex olika inriktningar inom fordons- och transportprogrammet.
 • Skolan har även fyra andra program, varav samtliga är praktiska utom Språk (introduktionsprogram).
 • Skolan öppnade 2006 efter en hopslagning av Tärnaskolan och Vingaskolan.

De populäraste gymnasieprogrammen*

 1. Naturvetenskapsprogrammet
 2. Samhällsvetenskapsprogrammet
 3. Ekonomiprogrammet
 4. Teknikprogrammet
 5. Estetiska programmet
 6. Fordons- och transportprogrammet
 7. Vård- och omsorgsprogrammet
 8. Handels- och administrationsprogrammet
 9. El- och energiprogrammet
 10. Bygg- och anläggningsprogrammet
  *Listan avser hela Sverige och är hämtad från 2016. Källa: www.gymnasium.se.