Dyrare potatis efter sommarens torka

Många knölar små.

Många knölar små.

ABBEKÅS. Sommarens extrema värme har skapat problem för potatisodlarna i Abbekås. Nu ser priset ut att öka i takt med den lägre tillgången.

Det har på många sätt varit ett extremt väderår. För potatisodlaren Göran Olsson i Abbekås har det varma vädret under sommaren skapat problem, konstbevattning till trots.

– I mars var det vinter. Sen blev det sommar i april. Och efter det blev det torrt som fanken. Man har egentligen rätt så bra med vattnet, men växterna vill ha riktigt regn. Sen har det varit varmt på sommaren ju, säger Göran Olsson.

Bristen på vatten går att åtgärda. Likt Göran Olsson har potatisodlaren Anders Andersson bevattningsanläggningar som hjälper till om vädret inte samarbetar. Förutom att driva sin gård strax utanför Abbekås är han även ordförande för den rikstäckande föreningen Potatisodlarna.

Konstbevattning är dock kostsamt. Både i form av arbetskraft och energi. Det märks på priset på potatisen.

Precis som det är ett problem med för lite potatis nu, så var det ett problem för potatisodlarna att de hade ett överskott av potatis kring midsommar.

– Ja det växte ju fram för fort. Så det blev överskott kring midsommar. Men sen har torkan gjort att tillväxten avtagit. Så sommarpotatisen har tagit slut lite fortare än vanligt. Och vi har ju en tendens till brist så småningom på vinterpotatis. Så nu har priserna ökat. Samtidigt finns det intresse utomlands från att köpa potatis från Sverige, eftersom det är likadant i våra grannländer, säger Anders Andersson.

Text: Anton Ivarsson Ekman
Foto: Annika von Sydow