En riktig frukost genererar inte likes

KRÖNIKA. Jag är så trött på de vackra frukostarna som fyller mitt flöde. Jag vill tysta de acaibowlsrunkande och smoothiekramande jävla frukostälskarna. Det måste få ett slut.

Frukosten är det svåraste målet att hinna med innan jag springer för att hinna till bussen på morgonen. När jag sitter på bussen, tittar jag i min telefon och ser människor lägga upp bilder på frukostar som lika gärna hade kunnat vara från ett femstjärnigt hotell i Dubai. Jag smäller jag av.

Vi är i Sverige. Det är havregrynsgröt som gäller. Vi är inte på Bali och skivar upp färsk mango samtidigt som din surfarpartner gör situps på stranden. Rå falukorv på mackan räcker. Vädret är skit och du bor typ i Markaryd.

Varför ska frukosten vara lika kul som en utekväll på en löningsfredag? En frukost ska vara lika grå och tung som en tidig arbetsdag en regnig februari. Du ska vilja missa den.

En riktig frukost genererar inte likes. En riktig frukost består av utgången A-fil dekorerad med bottenskrapet i flingpaketet.
En knäckemacka med prästost som kanske är kryddad med örtsalt, om du gillar att ta ut svängarna.
Ett ägg så hårdkokt att det inte går att känna skillnad på äggvitan och skalet.
Frukostbordet ska prydas av prickig korv, brödsmulor och dåligt skurna gurkskivor. Mikrat snutkaffe så starkt att det kan användas som hjärtstartare. Där har du en frukost.

”Frukosten är det viktigaste målet om dagen” är kanske det dummaste påståendet någonsin. Personen som kom på det uttrycket har väl ändå aldrig struntat i lunch eller middag?
Men det finns en poäng. Ordet breakfast kommer från att ”break the fast” – att bryta fastan!
Det har gått tio timmar sen du åt sist, du ska nu vika in en rostmacka i käften och inte ha en japansk frukostbricka i pridefärger. Break the fast, not the internet!

Färskpressad moderkaka med smak av Tom Cruise? Låter kanske inte så lockande. Men om random livstilsbloggare, eller valfri influencer, säger att det är gott, då är det Sveriges nya nationalfrukost.

Jag saknar tiden då matbilder var en lyxig lunch eller fräsig middag. Frukosten ska inte vara något att skryta om. Den ska förtäras.

Ta era pocherade svanägg och avocadotäckta fröknäcke med ekologisk flensost gjord på hästkuk och sluta låtsas att du har tid för detta. Det är inte rimligt för mig att din bohemiska hemma-hos-känsla ska dyka upp i mitt flöde en tisdag i februari.
In med kaffet i mikron och håll käften.

Niklas Runsten