Maken: ”Eva brukar köpa punchpraliner till mig, för hon vet att jag älskar dem”

IMG_8765

– Ett äktenskap påminner om att träna ett lag. En bra ledare ger spelarna en klapp på axeln och visar sin uppskattning.

SKURUP. De träffades när de var 16 år. Idag har Eva och Staffan Jeremiasen, båda 66 år, varit tillsammans i 50 år. Deras bästa råd är att aldrig gå och lägga sig som ovänner.

De träffades redan när de gick i skolan, i första ring på Fågelbacksskolan i Malmö. Staffan var, enligt egen utsago, en spelevink som gillade att prata och spela teater. Eva fick tidigt upp ögonen för Staffan. Han utmärkte sig direkt, på ett positivt sätt.

– Jag föll för att han var så glad och positiv. Det är han fortfarande.

Staffan spelade gitarr i ett band, vilken många tjejer föll för, men för Staffan fanns det bara en person, Eva.

– Jag tyckte att hon var så otroligt söt. Varm och go. En riktig sötnos.

Efter en skoldans följde Staffan Eva hem till dörren, hand i hand.

– Jag är lite gammaldags av mig. Jag frågade om Eva ville ha sällskap med mig.

Det ville hon. Eva undrade först om hon verkligen hört rätt. ”Frågar man så nuförtiden?” tänkte hon.

Sedan dess har de varit oskiljbara, som klister. Många i deras kompiskrets har skojat och frågat om de verkligen är tvungna att alltid vara tillsammans. I dag har de varit gifta i 42 år.

Eva och Staffan påpekar flera gånger hur kul det är att prata gamla minnen.

Eva och Staffan är Malmöbor från början och har uppfostrat sina tre barn där. Den äldsta dottern flyttade till Skurup för tolv år sedan. Så småningom hakade resten av familjen på. Nu bor Evas och Staffans tre barn och fem barnbarn i Skurup. Även Evas mamma och ena svärsonens mamma har flyttat till Skurup.

– Här kommer vi att bo resten av livet. Det är härligt att hela familjen är samlad. Vi vill ha nära till barn och barnbarn.

Varför tror ni att ert äktenskap hållit så länge?

– Vi har samma värderingar. När vi diskuterar eller tycker olika om saker, så handlar det aldrig om att vinna diskussionen. Man måste lyssna in den andra och kunna kompromissa, säger Eva.

– Mycket har fördjupats genom åren, vi har utvecklats tillsammans och formats av varandra. Vi har blivit en stark enhet, ett team, säger Staffan.

– Vi är båda väldigt familjekära. Hos oss ska man känna sig trygg.

Vad har ni för relationsråd?

– Att aldrig gå till sängs som ovänner. Det har vi aldrig gjort, säger Eva.

Staffan kompletterar Evas svar:

– Hellre sitter vi uppe till klockan fyra på natten och reder ut något.

– Man måste göra saker för att göra den andra glad, visa sin uppskattning, säger Eva.

– Häromdagen fick jag punchpraliner av Eva, för hon vet att jag älskar punschpraliner. Det är viktigt att både visa och säga till sin partner att man älskar henne eller honom. Jag köper smycken till Eva ibland. Jag njuter av att se henne öppna asken och bli glad.

– Vi är båda väldigt kramiga och pussiga, vi vill vara varandra fysiskt nära. Vi är också kramiga och pussiga mot våra barn och barnbarn. Det kvittar hur gamla de blir.

– Det är viktigt att kunna säga förlåt.

Hur hanterar ni kriser?

– Vi har aldrig varit i någon kris. Små bagateller måste redas ut direkt. Annars finns det risk att de byggs på.

Staffan ger ett exempel på vad han tycker är en bagatell. Han förstår inte hur man kan ha 14 par skor i hallen. Det går ju bara att använda ett par åt gången. Då kan han känna en viss irritation och för att slippa snubbla på Evas skor i hallen, kan han ”gömma” undan dem i en garderob.

Eva däremot är inte helt nöjd med Staffans städning, som hon kallar ”ytstädning”. Staffan nöjer sig med att det ser fint ut på ytan och kan stuva in saker huller om buller i något undangömt skrymsle.

Allvarligare än så blir det inte.

– När man har olika uppfattningar måste man inse sina egna begränsningar för att få en lösning. Det finns de människor som alltid ska ha rätt. Man måste kunna backa och säga förlåt.

 

Text och foto: Maja Bergqvist


Bakgrundsfakta

Skurupsposten hittade Eva och Staffan efter ett inlägg på facebook. Inför alla hjärtans dag ville vi komma i kontakt med par som varit gifta under längre tid. Så här svarade deras dotter:

”Mina föräldrar har varit tillsammans sedan de var 16 år. Idag är de 66 och fyller 67 år i sommar. Varit gifta i 42 år! Tre barn som alla flyttat till Skurup. Vi är från Malmö allihopa. De heter Eva och Staffan Jeremiasen. Kan det vara något för reportaget?”