Gymnasiets leveranser till kommunen hindras

SKURUP. Nils Holgerssongymnasiet har närproducerade produkter som kommunen vill köpa. Men det får de inte. Råvarorna säljs till andra företag istället för att hamna i magarna på de som bor bredvid.

Lokalproducerad mjölk, vete och raps är råvaror som elever och lärare på Nils Holgerssongymnasiet arbetar med dagligen. Varorna hade kunna bli mat till skolelever och äldre i kommunen men lagen om offentlig upphandling sätter stopp.

– Vi står inför klimatförändringar och då måste kommunen vara redo med vad vi kan och har, säger Anna-Lena Svensson, verksamhetsansvarig för mat och måltider på Skurups kommun.

Kommunen vill att Nils Holgerssongymnasiet ska börja leverera närodlat till kommunköket inom tre år.

– Vi måste kunna bli självförsörjande i kris. Nu när det vart torka och priserna vart höga så har ni fått ta det vi har, säger Anna-Lena Svensson.

Magnus Larsson har har många idéer om hur skolan kan utvecklas.

Magnus Larsson har har många idéer om hur skolan kan utvecklas.

Lagen om offentlig upphandling kräver att kommunen alltid måste välja det billigaste alternativet.

– Då blir det oftast inte lokalproducerat. Istället köps varor från andra länder som vi inte vet så mycket om, säger Magnus Larsson som är driftchef för gårdskontoret på Nils Holgerssongymnasiet.

Skolan säljer idag mjölk från drygt 100 mjölkkor till ett mejeri i Skåne. Det finns planer på att starta eget mejeri för att pastörisera och sälja mjölken, men den ekonomiska framtiden ser osäker ut. Kommunen har en upphandlingsperiod på två år. Blir skolan godkända denna period och bygger ett mejeri finns risken att de får avslag nästa period.

– Då står vi där med ett dyrt mejeri i våra händer utan ekonomiskt stöd, säger Magnus Larsson.

Magnus låter sig inte hindras av lagarna. Han vill köpa höns och bygga på samarbetet så fort det påbörjats.

 

Text och bild: Ella Sjödin