Handbollen i Skurup spelar för fler barn och ungdomar

handboll

SKURUP. Handbollslaget i Skurup för pojkar födda 05 och 06 söker just nu efter fler spelare. Tränare och föräldrar samarbetar för att locka barn och unga till sporten.

Föräldrarnas engagemang är något som är viktigt för att den lokala sporten ska leva vidare. Genom ett föräldramöte i går (28/9) har initiativet tagits till att sprida mer information kring vilka möjligheter som finns i handbollen. Katarina Lundh jobbar ideellt för föreningen och är handbollsförälder.

– Jag har lagt ut i alla kanaler jag känner till och bett folk att dela på sociala medier. Alla föräldrar ska vid respektive skolor se till att barnen får hem en lapp. Vi som är engagerade vill göra vad vi kan för att behålla vår sport, säger Katarina.

Barnen som just nu spelar i laget är ledsna, de vill spela handboll. Under tiden hoppar spelare in från tjejlagen i samma ålder för att kunna ha ett komplett lag inför matcher.

I händelse av att laget inte kan spela vidare kommer föreningen hjälpa spelare som vill fortsätta. Ett alternativ är att gå vidare till Ystad och därmed pendla. Ett annat alternativ är ett samarbete tillsammans med Svedala och Veberöds handboll.

Stefan Mohlin, tränare för flera lag i Skurups Handbollsförening, är uppväxt med sporten. I dag märker han att det är många andra sporter som drar barn och unga.

– Det kommer fler idrotter som syns och drar mycket. Fotboll, innebandy och individuella idrotter som lockar och dataspel, säger Stefan.

Pojkar lockas främst av fotboll i dag och det märks också på vilka ungdomslag inom handbollen som är aktiva. Både på handbollsskolan, en nybörjarskola, och bland lagen är det flest tjejer som deltar i sporten.

Skurups Handboll betonar gemenskap och glädje i sin verksamhet. Fokus ligger på barn och ungdomshandboll. Vikten för att barn och unga ska få fortsätta göra det de tycker om är en huvudfråga, och där behövs det ideella engagemanget.

– Sport överhuvudtaget är superviktigt. Barn måste ta sig upp och röra på sig och hitta en gemenskap. Att hitta en tillhörighet, tycker Katarina.

Text: Maja Persson
Foto: Nicolas Götz