”Hon var snyggast i hela Skurup, det tycker jag fortfarande”

IMG_8815

– När man varit tillsammans i så många år lär man känna varandra. Vi har lärt oss läsa av varandra.

SKURUP. Ingen gör något förhastat, det den ena gör vet den andra om. Det är en av hemligheterna bakom ett förhållande som varat i 52 år.

Ingrid, 66 år och Claes-Göran Göransson, 71 år betonar också vikten av gott samarbete och fin dialog.

På kontoret bakom disken i den familjeägda järnaffären, trängs ett skrivbord och ett köksbord. Längs ena väggen står det bokhyllor fulla med pärmar i olika färger. Fotografier, både gamla och riktigt gamla, pryder de andra väggarna.

Claes-Göran sätter sig i kontorsstolen. Han visar stolt upp halsbandet som han fick i 70-årspresent av sina barnbarn. På berlocken står det ”Världens bästa farfar”.

Ingrid har köpt tre chokladnallar med guldfolie, inför Alla hjärtans dag.

– De här har jag köpt till mina barnbarn. Och till barnbarnets sambo, så klart. Det är inte mycket, men det betyder ändå mycket. Vi passade barnbarnen mycket när de var små, så det känns nästan som att det är våra egna barn.

Familjen består av sonen Niklas och hans två barn och ena barnbarnets sambo. Barnbarnen är 24 och 27 år.

– Barnbarnsbarn står högt på önskelistan. Det hade varit trevligt.

Milli, sonens schnauzer, hoppar vant upp i Claes-Görans knä och lägger sig till rätta. Claes-Göran klappar henne mjukt och tålmodigt.

Hur träffades ni?

– På den tiden jobbade jag på Blomdahls, som radio- och tv-tekniker. Jag minns att Ingrid och hennes väninna gick förbi butiken då och då. Jag såg henne genom skyltfönstret. Min chef varnade mig för fruntimmer, som man kallade kvinnor på den tiden, säger Claes-Göran.

Claes-Göran berättar att de stötte på varandra på byn efter stängningsdags. Ingrid var bara 13 år då och Claes-Göran 17, så de tog tid på sig att lära känna varandra. Tycket blev större och större. Det tog något år innan de blev ihop på riktigt.

Ingrid brister ut i skratt:

– Jag har inte alls så bra minne. Jag minns bara att Claes-Göran jagade mig.

Vad föll du för hos Ingrid?

– Hon hade ett trevligt sätt. Hon föll mig i smaken. Dessutom var hon den snyggaste tjejen i hela Skurup.

Vad är det bästa med Ingrid i dag?

– Jag har kvar mitt tycke för henne. Hon är omtänksam, inte bara mot mig utan mot hela familjen. För mig är Ingrid precis lika charmig i dag som när vi träffades första gången.

Vad föll du för hos Claes Göran?

– Han charmade mig. Och han hade så fina bruna ögon.

Claes-Görans bruna hår har nu fått en silverfärgad ton.

– Du föll säkert också för mitt mörka hår. På den tiden använde jag brylkräm i håret, märket ”White horse”. Det gjorde håret ännu mörkare.

Vad är hemligheten till att ni har hängt ihop så länge? 

– Vi diskuterar oss fram till saker gemensamt. Vi ställer upp för varandra när det behövs. I ett äktenskap måste man hjälpas åt. Har den ena har krämpor måste den andre ställer upp. Vi gör allting tillsammans. Vi hjälps åt med företag, familj och hem.

Det är en sammansvetsad familj, som månar om varandra.

Efter så många år tillsammans har de lärt känna varandra och lärt sig läsa av varandra.

– En del kvinnor jag hört talas om vill testa och se om de fortfarande håller på ”marknaden”. Jag har inget behov av det. Man vet vad man har, men vet aldrig vad man får, säger Ingrid.

Hur länge har ni varit gifta?

– Vi träffades 1965 och gifte oss 1970, på midsommarafton. Varje bröllopsdag får jag en bukett rosor av Claes-Göran, en för varje år som vi varit gifta, plus en extra ros för det kommande året. Det börjar bli ett rejält fång.

Hur hanterar ni konflikter?

– Alla har konflikter ibland. Livet är inte alltid en dans på rosor. Det är självklart att man har olika åsikter ibland. Jag är mer spontan av mig medan Claes-Göran är mer eftertänksam. Där kompletterar vi varandra bra.

– Jag kan skälla på Claes-Göran när han jämt äter sockerkaka i tv-fåtöljen. Kakorna smular och varje gång jag städar hittar jag en stor hög med smulor under och i sidan på fåtöljen. Hur svårt kan det vara att ta ett fat under kakan när man äter?

– Jag kan irritera mig på att Ingrid aldrig torkar rent efter sig när hon använt handfatet. Det är alltid jag som torkar av vasken och ser till att kranen är skinande ren.

Någon allvarligare kris har paret aldrig varit i.

– Vi är rädda om varandra. Ingen vill såra den andre.

 

Text och foto: Maja Bergqvist


Bakgrundsfakta

Skurupsposten hittade Ingrid och Claes-Göran efter ett inlägg på facebook. Inför alla hjärtans dag ville vi komma i kontakt med par som varit gifta under längre tid. Så här svarade deras barnbarn Pauline:

”Du sökte äldre par som varit gifta i många år. Hade varit roligt om du skrev om min farmor och farfar. De träffades i unga år och är idag 66 och 71 år gamla. De håller ihop än. Världens bästa farmor och farfar. Har bott i Skurup i hela sitt liv. Äger Kullenbergs järnaffär i Skurup”.