Jazzband hoppas på mer än jordnötter

makrossinsida

SKURUP. Efter gårdagens gratisspelning i Skurup ska jazzbandet Makross på turné i Estland. Målet är att inte förlora några pengar på resan. Överskottet går till bandverksamheten, har de tur räcker det till nya klistermärken.

-Vi skulle ju vilja tjäna lite mer pengar på vår egen musik. Vi jobbar som musiker vid sidan av bandet och tjänar mest pengar när vi spelar mingeljazz, säger trummisen Kristoffer Rostedt.

Rasmus Nyvall och Kristoffer Rostedt jobbar bara som musiker. De andra i bandet får arbeta extra för att det skall gå ihop. Andreas Henningsson som personlig assistent och Jens Persson är elevassistent på Värnhemsskolan i Malmö. Att lösa bandets ekonomiska bit tar mycket tid och energi. Framförallt inför en turné.

Dagen innan avfärd till Estland får de mail från en inbokad klubb som plötsligt vill ha betalt över tusen kronor för att låta dem spela.

Det är talande för vilka motgångar man kan stöta på som halvstort band enligt Jens Persson, altsaxofonist. Enligt honom är det ganska vanligt att klubbar helt plötsligt ställer in konserter och det är svårt att planera efter ett bidrag man sökt man inte vet om man kommer få.

-Det är ett jävla slit men det är alltid värt det när man får åka iväg på turné och liksom skörda frukten, säger Rasmus Nyvall.

Mycket av bandets gemensamma tid går åt till att skriva mail och ringa runt för att få spelningar och sponsring. För några veckor sedan skickades det så många mejl från deras konto att det blev nedstängd för att sannolikheten var så hög att det var ett spam-konto.

Makross bildades efter att Jens Persson, Rasmus Nyvall, Kristoffer Rostedt och den förre basisten Sebastian Nordström träffades på Malmö musikhögskola. Alla nuvarande bandmedlemmar har en bakgrund som musikstuderande på högskolenivå i Malmö och Stockholm. Alla förutom Rasmus Nyvall har också gått den tvååriga jazzlinjen på Skurups Folkhögskola.

Som betalning för sin första spelning någonsin, hösten 2010, fick Malmöbandet ett par blå byxor och ett erbjudande att köpa billigt godis. När de sedan släppte sitt första album 2012 fanns i fodralet en lista på allting de fått som arvode från olika klubbar.

Utöver de blå byxorna bland annat en skål cashewnötter, väldigt mycket öl, samt en och annan frukt.

För konserten på Skurups Folkhögskola tog Makross ingenting betalt. De ser det som en investering i en växande samling fans. Däremot lyckades de sälja nästan 15 CD-album. Mycket, för att vara ett halvstort jazzband.

Text: Niklas Gyberg Ivarsson
Bild: Nathalie Hedin

Fakta: Makross
Jens Persson (altsaxofon), Rasmus Nyvall (tenorsaxofon och klarinett), Andreas Henningsson (kontrabas), Kristoffer Rostedt (trummor). På den senaste skivan medverkade även Maggi Olin (piano).

Bandet startades hösten 2010. Sedan dess har Makross släppt två album, ”Det är inte så lätt” och ”Kapitel 2 – Vilken lycka”. I höst kommer deras tredje album, en live-skiva som eventuellt kommer heta “We are swedish jazz group”.
Albumen ges ut av Havtorn Records. Ett musikkollektiv som vill främja kulturlivet och unga musiker i Malmö. Jens Persson och Rasmus Nyvall jobbar även deltid på Havtorn Records.
När bandet startades ville de ”utforska de öppna nordiska landskapen med en stark förankring i den amerikanska jazztraditionen och med en stor gnutta humor och allvar.”