Jonathan Lundberg: ”Goda nyheter får börshajarna att sniffa blod”

new-york-631577_1920

Arbetslösheten i USA är lägre än vad man trott, förklarade det amerikanska inrikesdepartementet i fredags. Det beskedet fick aktiemarknaden att tappa höjd och har de senaste dagarna dragit med miljoner investerare på en ofrivillig vansinnesfärd längs med Wall Street.

Sedan finanskrisen 2008 har aktiemarknaden skjutit i höjden varenda gång det hänt något tråkigt i världen. Det beror på att motgångarna i ekonomin alltid lett till att centralbankerna tagit fram sin burk med lyckopiller, exempelvis sänkt räntan.

Bankernas medicin har fungerat väl, tills den kroniskt sjuka världsekonomin upptäckte att burken började tömmas. Då väcktes rädslan för att en framtida hostattack kan leda till ett livshotande tillstånd för hela vårt finansmaskineri.

Räntan kan nämligen inte bli mycket lägre än idag utan att riskera stabiliteten i ekonomin. Lägre räntor gör det lättare att ta lån och köpa dyra saker, vilket i praktiken innebär att vi sparar mindre och slösar mer.

Våra stigande skuldberg riskerar att bli direkt farliga när räntorna höjs igen. Därför vill centralbankerna höja räntorna nu när ekonomin fått fart, för att kunna sänka dem igen under en framtida kris.

Att 200 000 tidigare arbetslösa amerikaner i januari fick ett jobb ser bankerna som ett sundhetstecken, vilket kan leda till att höjningarna kommer tidigare än man trott.

Från aktierävarnas perspektiv är en påskyndad räntehöjning oroande. Att lånen blir dyrare gör det mer lönsamt att vara den som lånar ut, vilket leder till att pengar flyttas från aktier till andra typer av sparande. Dyra lån minskar också människor och företags köplust.

Lägger man sedan till den tråkiga sanningen att världens bitcoin-ägare tillsammans har blivit av med 1700 miljarder kronor den senaste månaden så förstår man att investerarna idag är försiktigare än på länge. Ingen vill fastna när nästa ekonomifälla slår ihop.

Det går inte lova att nedgångarna bara är tillfälliga, men mycket pekar på det. Världsekonomin är stark, nyheterna som kom i fredags var i allt väsentligt positiva och Riksbankens siffror tyder på att gemene man skulle klara en betydande räntehöjning bra.

Idag går 200 000 amerikaner som var arbetslösa vid jul till sina nya jobb. På lång sikt är det bra för dem, världen, ekonomin och de oroliga aktiespekulanterna.

Text: Jonathan Lundberg
Foto: Pixabay