Köttigt utbud på Nobelmiddagen

MAT. En stor del av Nobelfestens fokus brukar ligga på maten, men sällan talas det om annat än de rätter köttätarna bjuds på.

Klas-Lindberg

Skurupsposten ringde upp Klas Lindberg, förra årets Nobelkock, för att prata veganmat, gulrötter och hållbarhet.

250 personer serverades specialkost på förra årets Nobelfest. Av dem var 5-10 veganer och ett 50-tal vegetarianer. Klas Lindberg chefade över menyn och berättar att han komponerade den på ett sätt så att den gröna delen på tallriken skulle se likadan ut för alla.

Kikärtsterrin, glaserad potatis, saltbakad rotselleri och picklad svamp. Det är några av de ingredienser som samsades på veganernas tallrik förra året.

En av de absolut värsta klimatbovarna är, enligt ledande forskare såväl som FN, världens animaliekonsumtion.

Det är föga troligt i praktiken, men Klas Lindberg menar att det rent teoretiskt vore möjligt med en Nobelmiddag i helt vegansk tappning nästa år.
– Ja, det finns väl ingenting som säger att det inte skulle kunna bli det. Det är ju kocken tillsammans med Nobelkommitén som bestämmer vad det ska bli för mat.

Text: Jenny Strindlöv
Foto: Per Erik Berglund