Krönika: Ensamhet är inte motsatsen till tvåsamhet

love-2053479_960_720

“Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och äger rätt till skydd från samhället och staten”

– Artikel 16(3) i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Det är alla hjärtans dag, och tvåsamheten hyllas. Som alla andra dagar.

Ändå är brustna förhållanden och skilsmässor förekommande. 2016 gifte sig cirka 47 000 par, samtidigt som 24 876 äktenskap upplöstes.

Jag är inte förvånad. I dag vågar vi dela på oss, till skillnad från förr. Tidigare kämpade vissa par under en hel livstid för att laga ett trasigt äktenskap. I dag är vi klokare än så. Kanske börjar vi inse att det är jobbigare att känna sig ensam i tvåsamhet än att bara vara ensam.

Tvåsamheten är det självklara idealet om hur vi ska leva våra liv. Vår tradition och natur säger att man ska vara två och ha barn.

Man ska älska en, och bara en, villkorslöst. Lojaliteten ska vara oändlig, och din partner ska tillgodose alla dina behov. Intellektuella, sexuella och vardagliga.

Ju mer jag tänker på det, desto orimligare känns det.

Ensamhet är ohälsosamt, och kan säkert förstöra oss både fysiskt och psykiskt. Men måste man kategoriseras som ensam för att man inte följer tvåsamhetsidealet? Är man komplett som människa för att man är två?

Jag har flera relationer som gör mig komplett, men jag har ingen partner. Kanske har jag aldrig varit riktigt kär, men en partner kan omöjligen ge det som familj och vänner gör. Vi behöver mer än bara kärleken med stort K för att vi ska känna oss kompletta som människor.

Vi måste också lära oss att stå ut med vad som kallas ensamheten. Vi kan inte vara beroende av en annan människa. Blir vi lämnade, och bara har oss själva, så måste det på något sätt vara nog.

Sluta jaga idealet. Kärleken. Skulle “den rätta” finnas så lovar jag att hen inte springer.

Det finns massor av kärlek att hämta hos människor omkring oss. Det vi egentligen behöver är inte en partner, utan personer som tillgodoser våra olika behov.

 

Text: Martina Stanley

Bild: www.pixabay.com