Lärarlöner i Skurup fortsätter stiga

Kommunen vill att lärare ska stanna kvar i Skurup och fortsätter höja löner.

Kommunen vill att lärare ska stanna kvar i Skurup och fortsätter höja löner.

SKURUP. Lärarkåren i Skurup ska fortsätta tjäna mer oavsett vad staten beslutar. Högre löner för lärare är en nödvändighet för att behålla kompetens och behörighet enligt Kristina Andersson, kommunombud på Lärarnas Riksförbund.

Kristina Andersson säger till Skånska Dagbladet att Skurup förlorat många lärare som flyttat för att få högre lön. Detta vill kommunen förhindra genom att försäkra lärare om att löneökningen fortsätter oavsett beslut på riksdagsnivå.

Totalt sett har 100 lärare fått 2 500 kronor mer i månaden av lönelyftet som infördes 2016. Kommunen fördelade pengar genom att legitimerade lärare kunde ansöka om högre lön. Inga löner höjdes av personalutskottet i Skurups kommun.

Nu 1,5 år senare väljer barn- och utbildningsutskottet att höja lönerna. I fall staten skulle besluta om något annat står Skurup fast vid löneökningen.

Maja Ivansson, ordförande i barn och utbildningsutskottet, säger att det ger en trygghet för arbetsgivare och anställda i en situation med lärarbrist.

Det jobbar omkring 200 lärare i kommunen där 100 är legitimerade. Kristian Andersson säger att det är viktigt att löneutvecklingen inte tar uppehåll för de som fått ta del av högre lön. Hon vill se en löneutveckling för alla lärare över hela yrkeslivet.

Text: Rebecca Watss

Foto: Arkivbild på Skånska Dagbladet