Metallica får Polarpriset – skurupseleverna hade gett det till någon annan

SKURUP. På onsdagsförmiddagen tillkännagavs att Metallica och Afghanistan Institute of Music står som vinnare av 2018 års Polarpris. Vad tycker musikeleverna på Skurups Folkhögskola om det?

Utanför musiklinjens lokaler på Skurups Folkhögskola sitter Joel Svedberg 21, bredvid Jonathan Sparr, 22 år (som är på besök på skolan). Joel Svedberg är student på rocklinjen och tycker inte att Metallica inte har gjort sig förtjänt av priset.

Jonathan Sparr (t.v) och Joel Svedberg (t.h)

Jonathan Sparr (t.v) och Joel Svedberg (t.h)

– Man blir ju sne. Jag tycker att det hade kunnat gå till ett annat band. Visst, de har startat värsta trenden men samtidigt tar de åt sig äran för tekniker som andra musiker gjort långt innan, säger Joel Svedberg.

I stället skulle Joel Svedberg gärna ha sett Foo Fighters som vinnare av årets pris eller ännu hellre sångaren i bandet, David Grohl.

– Jag tycker att David Grohl ska få det. Han har varit trummis i Nirvana innan han startade Foo Fighters och förtjänar det verkligen.

Ima Baeza Bilgin och Isak Ingvarsson är 20 respektive 19 år och studerar båda vid jazzlinjen på Skurups Folkhögskola. Varken Ima eller Isak visste vem som hade vunnit årets pris och båda säger att det känns oväntat.

IMG_8876

– Det känns inte som ett band som Metallica tar hem ett sådant pris, det känns som att Polarpriset är mer av ett sofistikerat pris, säger Isak Ingvarsson.

Ima Baeza Bilgin håller med:

– Ja, det känns som att det är mer ”kostym” över Polarpriset än vad Metallica är, säger Ima Baeza Bilgin.

– Metallica behöver dessutom inte mer uppmärksamhet, det är viktigare att priset går till någon som behöver lyftas upp och uppmärksammas.

Vem hade ni hellre sett vunnit priset?

– Svår fråga, Björk om hon inte redan har fått det, säger Ima.

Något som Isak håller med om:

– Hon är given.

 

FAKTA OM POLARPRISET:

  • Polarpriset instiftades av Stikkan Anderson 1989.
  • Namnet härstammar från Andersons skivbolag, Polar Music.
  • I regel utses två pristagare, ett inom populärmusik och ett inom klassisk musik.
  • Vinnarna tilldelas en summa på en miljon svenska kronor vardera.
  • Pristagarna utses av en oberoende prisnämnd med 12 ledamöter från olika musikföreningar.

Text och foto: Lisen Däldborg
Faktaruta: Teo Dimblad