”MFF borde välkomna flickor som de en gång välkomnade mig”

Anni Tjebbes, nio år, inför sin debut i Malmö FF.

Anni Tjebbes, nio år, inför sin debut i Malmö FF.

Klubben vill ha kvinnligt supporterskap men kvinnor är inte välkomna att spela i något lag. Anni Tjebbes och Thelma Ernst, som drivit frågan om jämställdhet i Malmö FF i flera års tid, menar att klubben brister på fler punkter.

– Det blev en väldig utmattning. Det hade varit en sådan himla hets i sex månader med allt omkring. Vi fick jättebra feedback för både talet och för allt arbete kring motionen, men det var också en urladdning.

4 mars 2016. Malmö FF har årsmöte på restaurang 1910 på Swedbank Stadion. Det är det mest välbesökta årsmötet någonsin med 464 röstberättigade medlemmar på plats.

Anni Tjebbes håller ett tal på årsmötet med anledning av motionen ”Ett lag för alla – återinför damfotbollen”. Motionens mål är att MFF år 2017 ska starta en flickverksamhet med målsättningen att senast år 2020 även starta en elitverksamhet för damer. Bakom motionen står Anni Tjebbes med vännerna Agnes Gertten, Thelma Ernst, Susanne Lundberg och Isabelle Giordano. Några av dem är vänner sedan tidigare, andra blev bekanta i arbetet inför årsmötet.

– Vi hade en Facebook-grupp för kvinnliga MFF:are. Någon undrade hur det gick till när MFF inte längre hade ett damlag. Vi började diskutera detta och pratade om att skriva en motion.

Kvinnorna träffades på Källan på möllan under vintern 2015. De slutförde motionen ”Ett lag för alla” tillsammans och startade samtidigt en kampanj i sociala medier som de valde att kalla ”Var är tjejerna” som de arbetade med under en hashtag med samma namn. Kampanjen blev uppmärksammad i flera medier och fick stor spridning.

På årsmötet talar Anni Tjebbes om sin fotbollsälskande lillasyster Sally som frågat varför inte hon får spela i MFF. För henne blir det svårt att ta till sig en klubb där hon inte är välkommen på fotbollsplanen.

– MFF borde välkomna flickor som de en gång i tiden välkomnade mig, säger Anni Tjebbes.

I samband med årsmötet har MFF:s styrelse presenterat ett eget förslag som berör dam- och flickfotboll. Förslaget säger nej till ett damlag, men ja till flickfotboll med start i fotbollsskolor.

Trots att Anni Tjebbes, Thelma Ernst och deras vänner mobiliserade väl vinner styrelsens förslag på årsmötet.

– Jag tror de kände sig pressade och tänkte att vår motion hade vunnit annars. Det var en enkel väg för dem och styrelsen fattade att de var tvungna att göra något. De tyckte nog att vår motion var för rättfram, säger Anni Tjebbes.

Niclas Carlnén, vd i Malmö FF, menar att styrelsens förslag inte röstade emot damfotboll utan att det kan växa fram underifrån med start i flickfotbollen.

Anni håller med om att det var så styrelsen formulerade det, men hon är inte imponerad av hållningen.

– Det är liksom 13 år fram, minst. Man är inte beredd att satsa något på det och det tycker jag är fegt. Så mycket resurser som MFF har och man är inte villig att göra något mer, säger Anni Tjebbes.

Thelma Ernst menar att MFF:s framgångar i Europa är en anledning till att kvinnorna drog igång initiativet för att återinföra damfotboll i MFF.

– Jag kan förstå oron då vår bästa tid är nu och man vill därför ta vara på det men vi som skrev motionen var också med när det har gått sämre för laget och vet hur det var då. För oss är det trots allt viktigare att MFF följer sin värdegrund och det gör man inte riktigt om halva befolkningen inte får spela i laget, säger Thelma Ernst.

Niclas Carlnén, som även var klubbdirektör i FC Rosengård mellan 2009–2013, ställer sig frågande till om det finns plats för ytterligare ett malmölag i damfotbollen. Han betonar dock vikten av kvinnliga förebilder och att föreningen arrangerade en träningsmatch mellan FC Rosengård och LB07 tidigare i år.

– Carlnén är väldigt kompetent och bra men jag är inte intresserad av de lagen, jag är bara intresserad av MFF. Jag tror inte folk hade tackat nej till att kunna se ytterligare 30 matcher per år, om det fanns ett damlag i MFF, säger Thelma Ernst.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Foto: Malmö FF

Drygt ett och ett halvt år efter årsmötet sitter en 24-årig Anni Tjebbes på Vegan Bar på möllan. Hon är nyligen hemkommen från Barcelona där hon studerat spanska. Sedan återkomsten till Sverige har hon återgått till sitt jobb på Mama Said Media, en digital byrå som jobbar med content marketing, podcasts och sociala medier.

Byrån är verksamma i kommunikationsbranschen som enligt Anni Tjebbes präglats av ojämställdhet och traditionalism. Därför tycker Anni att det är kul att jobba på en byrå där de anställda är fem kvinnor.

– Det är klart att jag vill bidra till en förändring till det bättre. Det vill väl de flesta människor men sedan kan det vara i det lilla och i det stora, säger Anni Tjebbes.

Anni Tjebbes talar med en självklarhet och övertygelse som gör att det känns rimligt att hon höll ett bejublat tal på årsmötet 2016 och att hon till vardags arbetar med kommunikation.

Efter årsmötet grundades Malmösystrar där Anni idag har en informell roll som ordförande. Det är en organisation som syftar till att aktivt verka för en inkluderande miljö kring och inom Malmö FF.

– Vi arbetar för att göra det lättare för kvinnor att supporta MFF. Man ska kunna göra det utan att ”bli en av killarna”, där man kanske inte alltid är välkommen ändå. Det ska vara en samlingspunkt för kvinnor och vi går på matcher tillsammans, säger Anni Tjebbes.

Thelma Ernst sitter i källaren i supporterhuset där golvet är täckt av halvfärdiga flaggor i ljusblå och rödgula färger. Supporterhuset är en samlingsplats för alla supportrar till Malmö FF och på väggarna hänger spelartruppens signerade tröjor.

Thelma är 22-åringen som i år blev MFF Supports ordförande, den första kvinnan som fått uppdraget. Hennes förtroendeposition gör att hon måste ha en enande framtoning men det gör inte att hon ändrat åsikt sedan kampanjen ”Var är tjejerna”.

Thelma Ernst, i rött hår, hejar på när MFF möter Sirius säsongen 2017. Foto: Mats Linde

Thelma Ernst, i rött hår, hejar på när MFF möter Sirius säsongen 2017. Foto: Mats Linde

– Vi brukar inte ta ställning för enskilda motioner men det är i enlighet med våra värderingar att alla ska få vara med. Då finns det inte riktigt något man kan säga emot det, säger Thelma Ernst.

Utanför mullrar det allestädes närvarande #metoo. Gunilla Axen, tidigare utvecklingschef på svenska fotbollförbundet, har vittnat om att hon blivit sexuellt trakasserad under sin tid på förbundet. Damlandslaget hade en lång och utdragen konflikt med förbundet om ett avtal angående spelarnas ekonomiska villkor som löstes i mitten av november.

Den 23 november kom idrottens version av #metoo, nämligen #timeout. Thelma skrev under uppropet och det gjorde även de andra kvinnorna i MFF Supports styrelse.

– Vi la ut en text om att vi stödjer det och att det inte ska kunna ske i fotbollen som är vår del i det. Det är viktigt att man är med i utvecklingen, inser att man är i den här tiden nu och att man inte halkar efter, säger Thelma Ernst.

Thelma betonar vikten av att synliggöra problemen inom idrotten. Men samtidigt menar hon att fotbollen på många sätt utgjort en frizon för henne och att det kan vara lättare att vara kvinna på läktaren än i samhället.

– Jag har upplevt mer sexuella trakasserier i samhället än i fotbollen. Har jag gått på alla matcher sen jag föddes räcker det och jag får respekt, det har inte varit på motsvarande sätt i samhället. Samtidigt vill jag inte förminska andras upplevelser, är man ny på läktaren är det ju ett rätt udda rum att vara i, säger Thelma Ernst.

Även Anni Tjebbes skrev under uppropet.

– Vi har med Malmösystrar lyft det i organisationen och hur vi kan göra när någon råkat ut för något. MFF har ett jättestort ansvar eftersom de har mycket att säga till om i samhället och spelarna blir förebilder för unga killar och tjejer. Framför allt eftersom det kommit fram att spelare i MFF antastat unga tjejer, säger Anni Tjebbes.

Anni Tjebbes menar att MFF har en plattform att kunna påverka jämställdheten i Malmö. Foto: Henrik Pehrsson

Anni Tjebbes menar att MFF har en plattform att kunna påverka jämställdheten i Malmö. Foto: Henrik Pehrsson

Damfotbollens vara eller icke-vara i MFF och sexuella trakasserier är båda frågor som berör jämställdhet. Två olika diskussioner, men Thelma Ernst tycker att det går att dra linjer mellan ämnena.

– Det handlar om en grundtanke om kvinnor som lägre stående och däri ligger problemet. Vi kan inte göra så mycket för att förändra samhället men vi kan göra något för att förändra Malmö FF, säger Thelma Ernst.

Text: Henrik Pehrsson

 

FAKTA

Damfotboll i Malmö

Malmö FF Dam bildades år 1970 och klubben blev svenska mästare fem gånger. 2003 blev damsektionen en egen förening men behöll sitt namn. Anledningen var att man trodde damlaget skulle kunna växa som en fristående förening. Även flickfotbollen flyttade då från Malmö FF. 2007 bytte klubben namn till LDB FC Malmö och 2013 till FC Rosengård. Sedan föreningen skildes från Malmö FF har ytterligare fem titlar i Damallsvenskan inkasserats.  Det andra Malmölaget LBO7 gjorde 2017 sin första säsong någonsin i Damallsvenskan.

Malmö FF

Klubben grundades 1910 och har blivit svenska mästare 20 gånger. Säsongerna 2014/15 samt 2015/16 kvalificerade klubben sig till Champions League. Detta innebar stora ekonomiska intäkter och gör att Malmö FF i Herrallsvenskan har en överlägsen ekonomisk ställning.