Must i magen på äppeldagen!

SKURUP. Tisdagen var internationella äppeldagen och helgen innan gjordes 400 liter äpplemust i Skurup. På daggfuktiga gräsmattor ligger frukten utspridd för att oftast hamna i komposten utan att göra någon nytta alls. Skurupsbon Robert Aveling i föreningen ”Mer must i Skurup” tycker istället att vi ska göra must utav dem.

4,3 miljoner kilo av den totala äppelskörden slängs varje år, rapporter Sveriges
lantbruksuniversitet. Ett sätt att förädla frukten är att göra äpplemust utav den.
Föreningen ”Mer must i Skurup” drivs av Slimminge byalag och de ansvarade för ett mustningsevent för allmänheten i söndags på Västra Vemmenhög i Skurup. De vill minska mängden äppelsvinn i området och tycker att must är rätt sätt att gå tillväga.

–Det gick jättebra i söndags! Vi gjorde totalt 400 liter must tillsammans. Det
märktes att fanns ett uppdämt behov eftersom säsongen kom så tidigt i år. Till
nästa tillfälle ska vi komplettera med emballagematerial så att det flyter på
smidigare, säger Robert.

Vilken sorts äpplen det är spelar ingen roll. Så länge de är goda att äta går de att musta, enligt Robert. Sen är det inte alla som har de rätta maskinerna hemma för att kunna göra det på egen hand. Där kliver ”Mer must i Skurup” in i bilden, med Robert i spetsen förser de mustsugna skurupsbor med maskiner.

–Man kan bara göra en viss mängd krämer och kakor, men must kan man göra
mycket utav. Man kan fylla bag-in-box påsar och frysa in så att man har must året
runt, säger Robert.

På grund av EU:s kvalitetsnormer köper affärer inte in vissa svenska äpplen och istället slängs fullt ätbar frukt. Detta skriver Sveriges lantbruksuniversitet i deras faktablad om matsvinn. När frukten slängs hamnar de ofta inte i komposten ytan blir outnyttjad produkt i sophögen.

Mustföreningen är inte helt fri från svinn de heller. En del använder avfallet som
hönsfoder och Robert försöker göra äppelmjöl av det. De försöker tillsammans hitta fler alternativ till restavfallet men just nu är de nöjda med själva musten.

– Godast är det att ta en mugg direkt från pressen. Det är som att dricka ett äpple.
Men idag på äppeldagen blir det faktiskt en god äppelkaka, säger Robert.

 

Text: Ella Sjödin
Foto: Maja Landin