Nu kan bönder ansöka om krisstöd

Sommarens värme ledde till stora ekonomiska förluster för de svenska bönderna. Regeringen beslutade därför om ett ekonomiskt krisstöd i efterhand. Men frågan är om det kommer täcka ens en bråkdel av de förlusterna.

 

Nyfödd kalv, bild tagen av P-O Lavesson

Foto: P-O Lavesson

P-O Lavesson är en av få mjölkbönder i Skurups kommun. På sin gård i Villie har han 150 mjölkkor och all mjölkproduktion säljs vidare till Skånemejerier.

– Jag har inte räknat klart än men det ser ut som att mitt företag har gått back mellan 500 000 och 1 miljon kronor, säger P-O Lavesson som själv hade önskat att krisstödet hade kommit ut redan under slutet av sommaren.

 

Efter sommarns torka är det från och med den 16 oktober möjligt för bönder att söka krisstöd från Jordbruksverket. Stödet är till för att ge en ekonomisk hjälp till de bönder som har får och nötkreatur och som gått med förlust under sommaren.

 

Under hösten kommer Jordbruksverket att dela ut 400 miljoner kronor. Bland Sveriges bönder finns det 13 000 som är berättigade att söka stödet När ansökan stänger den femte november återstår det för Jordbruksverket att räkna ut hur mycket varje bonde kommer att få.

– Den preliminära bedömningen är att bönder ska kunna få 420 kronor per djurenhet, säger Johan Henningsson, samordnare på jordbruksverket.

 

Jordbruksverket vill börja betala ut stödet i slutet av november och enligt Johan Henningsson finns det goda förhoppningar att det ska ske.

 

Text: Emma Severin

Foto: P-O Lavesson