Nu är det fett med återvinning

SKURUP. Äntligen kan du samla ditt fett på flaska. I Skurups kommun är det nu möjligt för privatpersoner att lämna in sitt använda matfett, något som tidigare endast varit möjligt för restauranger.

På Skurups kommuns hemsida uppmanar kommunen privatpersoner att hälla över sitt använda matfett i genomskinliga plastflaskor och att märka flaskorna med ”Matolja”. Dessa ska sedan lämnas in på kommuners återvinningsstationer.

Syftet med återvinningen är att minska stopp i avlopp som ofta orsakas av hushåll som häller ner sitt fett i vasken.

Fettåtervinning har dock större påverkan än minskad belastning på Skurups lokala avlopp. Enligt företaget Svensk Fettåtervinning motverkar det även skövlingen av världens regnskogar. Återvunnet matfett kan nämligen ersätta palmolja i livsmedelsprodukter, en produkt som är ökänd för sina destruktiva plantage i bland annat Sydostasien.

Svensk Fettåtervinning är ett familjeägt företag som arbetat med uppsamling av fett sedan 1970. De är tillsammans med företaget Sysav ansvariga för insamlingen av matfett.

Efter insamlingen skickas fettet vidare till bland annat AarhusKarlshamn AB. De omvandlar fettet till vegetabiliska specialiteter, som kan användas för att tillverka bland annat tvål, stearin och gummi.

Skurupsposten har sökt Sysav och Svensk Fettåtervinning för en kommentar.

Text och foto: Sandra Jakobsson