På sälfronten intet nytt

Abbekås hamnSKURUP. Sälarna fortsätter att ställa till det för fiskarna kring Abbekås. Trots att länsstyrelsen godkänt skyddsjakt har varken jägare eller fiskare lyckats skjuta en enda säl längs Skurups kust.

På många håll i landet har fiskare under en längre tid haft problem med att sälar äter upp stora delar av fångsten och förstör fiskenät. I juni gav Skurups kommun två jägare tillåtelse att skjuta säl från kommunens allmänna stränder.

Trots kommunens beslut har Per-Erik Persson, fiskare från Mossby, inte märkt av någon förändring i sina fiskevatten.

– Jag ser sälar så gott som varje gång jag är ute och fiskar. Ibland när jag är ute och vittjar kan det dyka upp fem, sex sälar runt båten. Det är ett jättestort problem, säger han.

Per-Erik Persson

Fiskaren Per-Erik Persson tycker att fler ska börja se sälar som riktiga rovdjur, och inte bara som söta djur vi ser på tv.

Anledningen till att det inte skjutits någon säl är enligt Per-Erik Persson att det är för svårt. Han har själv gått en jaktutbildning och får lov att bedriva skyddsjakt från sin båt.

– Jag har försökt att skjuta från båten, men man får inte jaga hur som helst. Bland annat måste sälarna vara max 200 meter från fiskeredskap för att man ska få skjuta, säger Per-Erik Persson.

Skurupsposten har fått kontakt med en av de två jägare som har tillstånd att skjuta säl från land. Jägaren vill inte gå ut med sitt namn offentligt i texten.

– Sälar är väldigt svårjagade. 90 procent av livstiden är en säl under ytan och de övriga tio procenten så ska det både vara jakttid, väder, och alla kriterier kring skyddsjakten ska vara uppfyllda för att man ska få lov att skjuta, säger jägaren.

Sven-Gunnar Lunneryd är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och expert på sälar. Han berättar att av den godkända skyddsjakten på 40 sälar i Skåne i år har bara två blivit fällda, båda utanför Åhus.

Fiskaren Per-Erik Persson, den anonyma jägaren och Sven-Gunnar Lunneryd är alla eniga om att skyddsjakten på säl måste göras lättare och bedrivas i större skala om det kustnära fisket ska överleva i Skåne.

– Alltså vi ska ha säl, det är inte det. Men vi kan inte ha en explosion av sälar. Jag tror inte att vi har något havsfiske kvar om fem sex år, det finns problem med sälar hela vägen upp till Norrland, säger Per-Erik Persson.

Även sälexperten Sven-Gunnar Lunneryd ser allvarligt på antalet sälar i svenska vatten.

– Ska vi äta något annat än trålad fisk måste vi få bukt med sälarna. Det är positivt att kommuner som Skurup ger tillstånd till skyddsjakt på sina stränder, det behövs mer sådana initiativ, säger han.

Text och foto: Hedvig Wrede