Risk för omfattande gräsbränder i Skurup

SKURUP. SMHI varnar nu för stor gräsbrandsrisk i trakterna kring Skurup. De våraktiga väderförhållandena har gjort gränsområden i stora delar av Skåne ovanligt torra. 

DSC_5322

Bli inte lurad av det kalla vädret. Fjolårsgräset kan vara torrt och risken för gräsbränder är stor i stora delar av Skåne.

Knappt har snön hunnit smälta innan ett nytt orosmoln drivit in över Skurup. Nu varnar SMHI för gräsbränder i stora delar av södra Sverige. Osedvanligt torr luft som driver in från Österlen i kombination med det tilltagande solljuset riskerar att antända de stora mängder fjolårsgräs som finns kvar.

– Det krävs inte mycket för att det ska börja brinna, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Moa Hallberg är inte särskilt förvånad över brandrisken. Även om det är lite tidigare än vanligt så börjar officiellt säsongen för gräsbränder redan den första februari.

Vad som skulle orsaka en brand såhär års har inte Moa Hallberg något rakt svar på. Men all öppen eld i närheten av grönområden bör behandlas med stor försiktighet. Blåsten gör också att en brand snabbt skulle kunna sprida sig, en avgränsad brand kan snabbt utvecklas till en storskaliga gräsbrand.

– Även om säsongen är fel så varnar vi för grillning i vissa delar av södra Skåne, säger hon.

Risken kommer stadigt minska under kvällen i samband med att en mindre regnfront drar in över kommunen. Varningarna utfärdas dag för dag, och Moa Hallberg kan inte svara på hur det kommer se ut under resten av veckan. Men torr luft och solljus innebär alltid en risk och det är vad SMHI förutspår för resten av veckan.

Text: Isak Santesson
Bild: Isak Santesson