Skurups folkhögskola bojkottar Oatly

Skurups folkhögskola väljer att sluta med Oatlys havreprodukter.

Skurups folkhögskola väljer att sluta med Oatlys havreprodukter.

SKURUP. Sen det framkommit att ett kritiserat riskkapitalbolag investerat miljardbelopp i Oatly har kaféer i Sverige och Europa valt att bojkotta företaget. Skurups folkhögskola sällar sig nu till de som väljer bort havrejättens produkter.

Det var i somras som det framkom att det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone Group investerat stort i skånska Oatly. Malmöföretaget kritiseras för att gå på tvärs med sin gröna profil då Blackstone bidragit till skövlingar av Amazonas regnskog, något de själva förnekar.

Helsingborgs Dagblad och andra medier har tidigare under månaden rapporterat om att flera kaféer i Sverige och Europa valt att bojkotta Oatlys mejerisubstitut.

Nu väljer Skurups Folkhögskola att stämma in i kritiken och bojkotta deras produkter. Jonathan Svensson är kock på skolan och den som initierade köpstoppet:

– Det är för att Blackstone har köpt in sig i Oatly och de står inte för så positiva saker. Så vi valde att byta. Jag tycker inte det är en big deal, det finns många alternativ så varför inte, säger Jonathan Svensson.

Skolan har tidigare köpt in Oatlys substitut till kaffemjölk, där förbrukningen legat runt 60 liter i veckan, men har nu övergått till en annan havremjölksproducent. Oatlys havregrädde förekommer fortfarande i mindre mängder i matlagningen men är i utfasning.

– Vi ska se vad det finns för alternativ, utbudet har vuxit och vi vill helst använda havre för att det finns i Sverige. Vi är måna om att köpa det från Sverige med tanke på miljön, säger Jonathan Svensson.

Arvid Gisby, rektor på skolan ställer sig bakom beslutet av bojkotten:

– Köket bestämmer vilka produkter de vill använda och tagit beslutet att Oatly inte är i linje med våra värderingar, och jag står bakom det beslutet, absolut.

På frågan om skolans bojkott spelar någon roll, är rektorn mindre optimistisk:

– Ingen, det är mer den egna känslan, säger Arvid Gisby.

Text: Malte Just

Foto: Malte Just