Skurups katter säkra från epidemin

51669899_769969023383250_4611975623777189888_nSKURUP. Kommunens kattägare kan känna sig lugna. Det årliga utbrottet av salmonella hos tamkatter verkar än så länga ha gått hela Skåne förbi. Förra vinterns oroande utveckling verkar ha vänt, tror experter. 

Det är i januari och februari det brukar slå till. Av oklara anledningar drabbas plötsligt många utekatter av allvarliga salmonellainfektioner, i vissa fall smittar de sina ägare med den farliga bakterien. Under årets första månaden har veterinärer kunnat bekräfta minst 150 fall i Sverige, och antalet ökar snabbt.

En infektion kan vara allvarlig, den innebär hög feber, nedsatt aptit, kräkningar och diarré, såväl hos katter som hos människor. I verkligt svåra fall kan bakterien orsaka lunginflammation, och till och med hjärnhinneinflammation, som båda är potentiellt livsfarliga.

Värst är det ställt i Mälardalen och Västra Götaland, men förra året bekräftades en antal fall i landets sydligare landskap, även i Skåne som länge varit skonat. Men i år verkar den oroande utvecklingen ha bromsats. Än så länge har inga fall bekräftats.

– Jag tycker det är lite överdrivet att tala om en epidemi, vi har inte fått in ett enda fall, hälsar Gamlegårds djurklinik i Skivarp.

Hos det något större Evedensia djursjukhus i Ystad har man heller aldrig märkt av smittan.

Elina Lahti, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger dock att kattägare fortfarande bör vara vaksamma, även i Skurup.

–Vi tror smittan härstammar från småfåglar som nu under vintern samlas runt fågelmatare och fågelbad. När katterna fångar dem riskerar de att smittas.

På landet och i mindre tätbebyggda villaområden är smittan som vanligast. Varför den härjar där har Elina Lahti inte något svar på.

–Domherrar och gråsiskor är vanliga bärare och de finns i hela landet, ändå är smittan ofta tydligt geografiskt avgränsad.

Text: Isak Santesson 
Foto: Elle Kari Karlsson och Claudia Kobela