Skurupsvänstern om partiledarbytet – ”Ledaregenskaperna är viktiga”

Francisca Kertzscher är Vänsterpartiets ordförande i Skurup. Foto: Carolina Svalbacke

Francisca Kertzscher är Vänsterpartiets ordförande i Skurup. Foto: Carolina Svalbacke

SKURUP. På Vänsterpartiets kongress i maj kommer Jonas Sjöstedt, partiets ledare sedan åtta år tillbaka, att avgå. De senaste veckorna har diskussionen om hans potentiella efterträdare gått varm. I Skurup inväntar Vänsterns partiordförande alla alternativ.

I en lokal i Skurups Folkets Hus håller ett gäng vänsterpartistiska medlemmar på att avsluta sitt möte. Det bjuds på soppa och bröd. Francisca Kertzscher, ordförande i partiföreningen sedan hösten 2018, slår sig ner i en fåtölj i entrén.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­— Jag tycker det är tråkigt att han lämnar. Han har varit duktig på att föra ut Vänsterpartiets politik och han har också varit duktig på att driva oppositionspolitik, säger Francisca Kertzscher om sin avgående partiledare.

Och Jonas Sjöstedt avgår på topp. Enligt en färsk undersökning av Novus som presenterades i början av februari blev vänsterledaren den partiledare med högst förtroende bland svenska väljare, följt av Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD).

Tänker du att hans avgång kommer skada partiet? Att förtroendet försvinner med Sjöstedt?
— Jag tror att oavsett vem som tar posten kommer få jobba kanske lite extra eftersom han är så pass folklig och bred i sin framtoning. Men skada, det har jag svårt att se, säger Francisca Kertzscher.

Hittills är vice partiledaren Nooshi Dadgostar den enda som tydligt gjort anspråk på partiledarposten. Många politiker valt att tacka nej, bland andra vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

För allmänheten är Nooshi Dadgostar inte ett välkänt namn. Men Francisca Kertzscher tror inte att det är ett oöverkomligt hinder.

— Alla måste ju vara nya någon gång. Och Nooshi står för progressiva idéer om hur hon ser att vi ska positionera oss. Hon vill ju att Vänsterpartiet ska nå ut bredare och vara det tydliga vänsteralternativet. Hon är definitivt inte så känd som den vi har nu, men jag tror absolut hon har potential.

Den partiledare som Vänsterpartiet nu väljer behöver vara bra på att tydligt föra fram partiets politik och prata på ett sätt som människor förstår, tror Francisca Kertzscher. Att det finns ett önskemål om en kvinnlig partiledare tror hon också har betydelse. Men framförallt behöver det vara en person som är duktig på att leda.

— Ledaregenskaperna per se är viktiga, säger Francisca Kertzscher.

I slutet av januari presenterades SVT/Novus väljarbarometer. De stora vinnarna var Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, samtidigt som stödet för Socialdemokraterna hade dalat markant sen det senaste riksdagsvalet. Många av de som tidigare röstat på Socialdemokraterna hade istället gått till dessa två partier som på många sätt står på varsin sida av den politiska kartan.

Har Vänsterpartiet bidragit till den här polariseringen, till exempel genom er hårda ton mot SD?
—Nej, jag tror inte det är något som Vänsterpartiet önskar skulle finnas. Det ligger inte för vårt parti att ställa grupper mot varandra. Tittar du generellt så jobbar vi mycket preventivt och förebyggande så vi får ett samhälle där folk känner sig trygga.

Vilken person som föreningen i Skurup skulle vilja se som partiledare är inte helt klart. Francisca Kertzscher tror att frågan kommer att diskuteras mer inom partiföreningen.

— Personligen så gillar jag när det finns mer än ett alternativ, säger Vänsterpartiets ordförande i Skurup Francisca Kertzscher.

 

Statsvetare om ledarbytet: ”En kalkylerad risk partiet tar”

Sofie Blombäck är statsvetare vid Mittuniversitetet och har forskat kring politiska partier. Hon menar att partiledare behöver leva upp till ett antal olika kriterier. Personen behöver kunna leda partiet i val, utmärka sig i debatter och leda den egna organisationen.

—  Intern sammanhållning är ett viktigt värde för alla politiska partier. För poängen med ett parti är ju att man gör saker tillsammans istället för att man har individuella politiker som gör saker var för sig.

Dessutom behöver partiledaren kunna representera partiet gentemot andra partier.

Sofie Blombäck är statsvetare vid Mittuniversitetet. Foto: Mittuniversitetet.

Sofie Blombäck är statsvetare vid Mittuniversitetet. Foto: Mittuniversitetet.

— I Sverige har vi ju ett system där man i princip alltid måste ha någon slags förhandlingar. Det är väldigt sällan någon vinner egen majoritet och sen kan bestämma i 4 år framåt.

Sofie Blombäck menar att man inom Vänsterpartiet generellt sätt haft en mindre öppenhet för att politiker driver starka individuella linjer. Det har varit viktigt att inte driva personvalskampanjer, eftersom man inte vill ha olika plattformar.

— På det viset kanske det kan vara lite mindre tydligt vad man har för olika typer av kandidater. Men å andra sidan är det ju ofta ingen hemlighet vad politiker tycker, de har ju massor av arenor att uttrycka det.

Och när en partiledare avgår innebär det alltid någon typ av risk, och så är det med alla typer av förändringar, tror Sofie Blombäck. Samtidigt kan det vara en möjlighet att visa på förnyelse inom partiet.

— Vi väljare har en tendens att tycka att det inte alltid är så himla bra om allt är som det var för 15 år sen. Det är en kalkylerad risk som partiet tar, säger statsvetaren Sofie Blombäck.

Text: Carolina Svalbacke

 FAKTA:  
 
I Skurup är Vänsterpartiet en del av oppositionen tillsammans med Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kommunens Väl. Vänsterpartiet har två mandat i Skurups kommunfullmäktige.