Slut på slurs när gamern blir mainstream

(Slurs - kränkande kommentarer)

(Slurs – kränkande kommentarer)

MALMÖ. E-sportvärlden tar stora kliv framåt i Malmö. I våras fick föreningen Malmö e-sport ett bidrag på 8,7 miljoner kronor för att genomföra projektet Digital Social Fritid. Fler e-sportare med olika klass, kön och etnicitet ska in i föreningslivet och göra spelandet till en accepterad idrottsform. I Malmö är vägen från kritiserad subkultur till sund fritidsaktivitet spikrak.

Pojken Lucas möter den späda prinsessan Peach. De slåss ett tag och till slut tacklar Lucas ut Peach från plattformen, eller den stage, där matchen äger rum.

Yes!

YES råkar också vara den vinnande spelarens initialer: Yossra El Said. Hon och en handfull andra spelare sitter i ett rum på Malmö e-sportcenter nära Möllevångstorget. I eftermiddag är det klubbtävling i nintendospelet Super Smash Bros. 4. I andra rum pågår andra fightingspel: Street Fighter V, Guilty Gear och Super Smash Bros. Melee.

Yossra El Said är 26 år och har varit medlem i Malmö e-sport sedan 2016. Hon besöker lokalen en eller två gånger i veckan och tävlar i olika Super Smash Bros. 4-turneringar. Elektroniska spel har varit en favorithobby ända sedan uppväxten i Västerås. Nu bor hon på Lindängen i Malmö och jobbar med karaktärsdesign på spelbolaget King.

Jag fick mitt första spel när jag var fyra år och har spelat sedan dess. Min mamma har aldrig stoppat mig. Så länge jag fick spela spel, läsa böcker och teckna var jag rätt nöjd, och jag tror att hon förstod det.

Yossra El Said spelar i princip bara det som slarvigt kallas tv-spel, alltså konsolspel. På Malmö e-sport spelar de drygt 250 medlemmarna alla spel de vill. Det finns särskilda avdelningar för de populäraste spelen: League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Starcraft 2, Overwatch, DOTA 2, Hearthstone och ännu fler.

Atmosfären är kravlös och lugn. Än så länge märks inget av de 8,7 miljoner kronor som föreningen fick av Arvsfonden i slutet av maj. Det största bidraget som Arvsfonden gett ut på ett bräde. Bidraget som Alexander Hallberg, ordförande i Svenska E-sportförbundet, kallat ”något av det största som hänt svensk e-sport”.

Men under ytan pågår något i maskinrummet. Högkvalificerade projektledare har anställts,  projektplaner ska läggas och lokalen fixas till.

Chris Jonasson (pronomen hen), ordförande i och grundare av Malmö e-sport, var med och skrev projektbrevet som kammade hem bidraget från Arvsfonden. Projektet går under namnet Digital Social Fritid. Det Chris Jonasson vill göra med pengarna är i stora drag att locka ut e-sporten från hemmets vrå och bygga ett föreningsliv som liknar fotbollens. Målgruppen är främst ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern.

Vi behöver bygga mötesplatser och få ett starkare föreningsliv. Som det ser ut nu sitter du hemma och spelar, blir upptäckt på nätet och försvinner i väg till en proffskarriär. Men om man tittar på fotbollen finns det massa divisioner och så. Det finns inte i e-sportvärlden.

erika_gama_vidal_chris_jonasson

Erika Gama Vidal (vänster) är övergripande projektledare för Digital Social Fritid. Chris Jonasson (höger) är ordförande på Malmö e-sport och har varit engagerad i ideella verksamheter sedan 90-talet.

Chris Jonasson och Svenska E-sportförbundet vill att e-sporten ska vara legitim. Att den ska in i Riksidrottsförbundet och in i OS. Men Malmö e-sports nya satsning rymmer fler dimensioner än så. Det treåriga projektet består av tre delar: en jämlikhetsdel, en integrationsdel och ett gymnasiemästerskap i e-sport. Varje del styrs av en egen projektledare.

Den som har det övergripande ansvaret för projektet heter Erika Gama Vidal. Trots att hon är nybörjare inom e-sport såg hon en chans att kombinera sina erfarenheter som projektledare med sin idrottslärarexamen.

Det är vi projektledare och Malmö e-sport som tillsammans bestämmer hur projektet ska utformas. Vi kommer att sitta här på Malmö e-sportcenter och jobba tätt ihop.

yossra_el_said

Yossra El Said har 13 olika spelkonsoler hemma i sin lägenhet på Lindängen.

Om man tänker på att jag själv inte är född i Sverige, och att jag är kvinna. Dessa två faktorer säger i sig ganska mycket varför jag vill engagera mig i en miljö där jag känner att det hade kunnat vara svårt för mig att vara i, säger hon.

Mångfalden bland gamers är ett välkänt problem inom e-sport. Chris Jonasson menar att det finns ett stort gap mellan de som vill engagera sig och de som faktiskt går till en förening och knackar på dörren. Ofta saknar föreningar och organisationer förmågan att nå ut till barn och unga i socialt och ekonomiskt utsatta områden.

Den skeva könsfördelningen är även den känd sedan länge. Rapporten Ungar & medier 2017 från Statens medieråd visar att nästan lika många tjejer som killar spelar e-spel fram till ungefär tretton års ålder. Efter det är det många tjejer som slutar spela. Yossra El Said förstår varför.

När jag växte upp såg jag inga bra kvinnliga karaktärer i spelen jag spelade. Jag hatade faktiskt alla kvinnliga karaktärer. Det var först senare när jag pratade med en klok kompis som jag insåg att det är upplagt så. Att man ska se allt som har med kvinnlighet att göra som underlägset.

Yossra El Said vittnar också om en grälsjuk ton som bubblar under ytan på många håll inom e-sporten. Den som ifrågasätter en elak jargong och dryga kommentarer kan bli bemött med en tvär och motvillig attityd, menar hon. 

stpln_mat

Spelarna George Chapell, Emin Nordgren och Isak Gunnarsson äter salladslunch på STPLN i Malmö.

Men stämningen mellan spelarna i Malmö e-sports Super Smash Bros. 4-avdelning verkar hänsynsfull och sportslig. Under en turnering på STPLN i Malmö inleds matcherna med det uråldriga spelet sten-sax-påse, som avgör vem som får välja vilken stage den första matchen ska utspelas på, och avslutas med antingen en handskakning eller fistbump, samt frasen ”GGs” (good games).

Planen att föra ut e-sporten i dagsljus är något som Smash-spelaren Bernhard Johnsson, 23 år, välkomnar.

E-sportvärlden håller till viss del redan på att bli mainstream. Men det är inte så att spelnördar måste ändra sig och bli mainstream, snarare att fler blir välkomnade in i den här världen där alla får vara lite udda på sitt eget sätt.

På de två år som Bernhard Johnsson varit medlem i Malmö e-sport har han hört allt färre slurs – alltså sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer.

Det funkar inte i en så här öppen verksamhet, säger han.

bernhard_johnsson

Bernhard Johnsson var med och startade upp Super Smash Bors. 4-avdelningen på Malmö e-sport under 2015. Han kallas oftast för Bambi, hans nickname (smeknamn i spelvärlden).

Sedan Malmö e-sport bildades 2014 har de velat gå i bräschen för e-sportens sociala och hälsoorienterade utveckling i Sverige. Chris Jonasson berättar att Malmö e-sport i framtiden vill göra stora projekt med fokus på gamerhälsa.

Vi är liksom inte fotbollsföreningen som bara låter ungarna sparka boll mot en vägg. Vi frågar oss hur spelarna mår och varför det finns en överrepresentation av vissa personer. Vi vill också jobba med hur man ska sitta ergonomiskt, hur mycket man måste motionera utanför spelandet och hur man värmer upp sina händer för att inte få handskador.

Henrik Stjernström arbetar på Arvsfonden och har handlagt projektansökan för Digital Social Fritid. Han erkänner att det inte är helt utan nerver som Arvsfonden beviljat det stora bidraget.

– Malmö e-sport är en ny förening och det är ett väldigt stort projekt. Dessutom har vi inte jobbat så mycket med e-sport förut. Men gaming-kulturen involverar många ungdomar och vi vill stötta Malmö e-sports vilja att skapa ett aktivt föreningsliv. Vi kommer att göra flera kontrollbesök för att se att arbetet går som det ska, säger han.   

lucas

Men projektledare Erika Gama Vidal ser ingen anledning till att vara orolig. Hon menar att det är dags att sluta stigmatisera e-sport.

Digitaliseringen som sker i hela världen har förändrat hur vi sportar, hur vi handlar och hur vi har relationer med andra människor. Det blir konstigt om samhället fortsätter att säga ”nej det här är inte bra, du sitter bara framför en dator och gör ingenting”.

Till viss del verkar den förändrade attityden naturlig. Barn som växte upp med digitala spel i sina hem har hunnit bli gameande föräldrar. Spelindustrin har breddats och Yossra El Said, som vuxit upp med sexualiserade kvinnliga spelkaraktärer, hittar nya spel.   

Om jag ser spel med intressanta kvinnliga eller ickebinära karaktärer brukar jag vilja spela dem. Jag tycker också om spel där det finns manliga karaktärer som får visa mer emotionella sidor. Och det finns sånt redan nu, men de är inte lika mainstream. När jag blivit äldre har jag börjat gräva runt efter mer obskyra spel som inte har alla stereotyper, säger hon.

Hon lyfter fram spelen Undertale och Mother 3 som exempel på spel med bra karaktärer. När det gäller Super Smash Bros. 4 håller hon fast vid sin main (karaktären som man alltid brukar spela med), Lucas.

yossra_spelar

 

 

 

 

 

 

 

 

FAKTA

4,2 miljoner svenskar är gamers – alltså spelar digitala spel mer än en gång i månaden.

Sverige är den 27e största spelmarknaden i världen.

Svenska gamers har spenderat över 3,4 miljarder kronor på digitala spel 2017.

31% av svenska gamers är kvinnor, 69% är män.

Män mellan 21 och 35 år utgör 29% av alla gamers i Sverige.

(Källa: newzoo.com)

Text och foto: Hedvig Wrede