Snö inte nödvändigt för ett aktivt sportlov

Sonny Jörgensen har valt den tekniska compound bågen

Sonny Jörgensen har valt den tekniska compound-bågen istället för den klassiska longbow (Robin Hood båge) eller OS-tävlingsbågen recurvebow.

SKURUP. Har du blivit inspirerad av Katniss i Hungerspelen eller Marvels seriefigur Hawkeye? Då är det rätt tillfälle att besöka Skurups bågskytteklubb på tisdag när de bjuder in till prova-på-dag.

Flera lokala föreningar i Skurup erbjuder olika aktiviteter under sportlovet. Fotboll, handboll, innebandy, badminton, taekwondo, judo, luftgevär och bågskytte. Gummifabriken kompletterar med både e-sport och LAN om datorer lockar mer än idrott.

Men det gäller att vara på hugget i början av veckan, utbudet av sportaktiviteter minskar allt eftersom lovet fortskrider, och på fredagen finns inga sportaktiviteter alls på programmet.

Koncentration och frustration, blandas med skratt och småprat i bågskyttarnas lokal i en källare i centrala Skurup.  Varje vardagskväll är det någon slags träning där, eller som den här kvällen, intern klubbtävling.

Anne Lundberg och Sonny Jörgensen försöker ge en snabb introduktion i bågskyttekonsten. Men sporten är bred och detaljerna många.

– Man behöver inte vara fysiskt stark men det är en precisionsidrott som passar för alla oavsett ålder, storlek eller fysisk kapacitet. Det finns pilbågar som passar för alla. Bågskytte är en utmärkt familjesport, som går att utöva tillsammans, säger Anne Lundberg.

Det är inte bara att ta en båge och några pilar och sikta mot mitten. Bågskytte är en teknisk sport, där materialet är viktigt, inte nödvändigtvis bättre eller sämre, men olika. Olika bågar, olika pilar, olika tavlor, olika skjutavstånd.
Och när vi tror att vi börjat förstå kommer det ”sen beror det på vilken sträng man har till bågen”. Helst ska man göra den själv, så man vet vad man får.

Det känns nästan övermäktigt för en nybörjare. Men Anne Lundberg håller inte med.

– Först provar man på. Sen går man så kallad bågskytteskola, en grundkurs under ett par veckor med flera instruktörer där man lär från grunden. Sen är det bara att köra!

Bågskytte är en materialsport, ett nytt nybörjarkit kostar ett par tusen. Men efter det är kostnaderna låga och det finns bågskyttar som har samma utrustning i mer än tio år och bara kompletterar med att ersätta de pilarna som försvinner ut i skogen om man missar tavlan vid utomhustävlingar.

Oavsett vilken båge man väljer är nycklarna till framgång samma: Att inte tänka, bara koncentrera sig och andas. Koncentration. Precision. Uthållighet. Tålamod.

För att vara med på prova-på-dagen behövs ingen annan utrustning än inneskor. Vill man fortsätta efter det hjälper klubbens mer erfarna skyttar till med att hitta rätt i djungeln av utrustning.

Text och foto: Eva Sonesson