Stekt glass fortsatt hett

SKURUP. Inspiration från Vietnam och förverkligat i Skurup. De unga entreprenörerna Ludvig Svensson och Maximilian Popotnik tog glass till en helt ny nivå när de blev de första i Sverige att sälja stekt glass. 

Sommaren var knepig för de två entreprenörerna då vädret inte var på topp och det regnade mycket. Men efter förutsättningarna så gick försäljningen faktiskt bra, berättar Ludvig Svensson.

– Vi fick ta till plan b, att åka runt på massa olika ställen. Planen var innan att hela tiden stå i Kivik och sälja.

Men intresset från kunderna var stort. Många hade sett killarna på sociala medier och sökt sig till deras hemsida.

– Det var väldigt roligt för många ville få tag på oss och veta var vi var. Vi har våra nummer på hemsidan och folk ringde, fortsätter Ludvig Svensson.

Nu till hösten säger Ludvig att det fortsatt finns intresse för deras verksamhet. Med barnkalas inbokade och smaker anpassade för säsong kör de vidare med Minimax även nu när sommaren är över.

– Nu när julen närmar sig har vi smaker som pepparkaka och julskum. Det är fortsatt bara en hobbyverksamhet, men vi kör på nästa och året efter det, sen får vi se, berättar Ludvig Svensson.

Idén om verksamheten kom när Maximilian Popotnik besökte Vietnam i vintras. Han blev inspirerad och ringde då till Ludvig med förslaget. 19260497_1353365744710919_89113710142124725_nDe startade Minimax i samband med konceptet ”Ung Entreprenör”, ett arrangemang som ska uppmuntra ungdomar till att utveckla sin entreprenörsanda.

Maskinen beställdes sedan hem från USA och styrs av tre knappar.

– Den första knappen kyler ner maskinen till -30 grader, så allting blir väldigt kallt. Nästa knapp höjer värmen snabbt så att glassen kallsteks. Den tredje knappen är bara strömbrytare, berättar Ludvig Svensson.

Faktaruta: 

”Ung Entreprenör” är ett koncept framtaget av Skurups kommun. Årets verksamhet startar under sommaren och fortsätter sen vissa perioder under året. Entreprenörskap är så mycket mer än bara ”starta eget”. 

Källa: Ung Entreprenör hemsida

Text: Niklas Runsten
Foto: Privat