Studielån – ny möjlighet för arbetslösa i Skurup att ta körkort

På körskolan i Skurup märks ett intresse av den nya möjligheten att ta studielån till körkort. Sedan 1 september kan arbetslösa låna upp till 15000 kr för att finansiera sitt körkort.

På en körskola i centrala Skurup sitter administratören Marcus Måbring. Han säger att det är många som kommer in till honom och ställer frågor kring studielån för körkort.

– Hittills är det väl ett 10-tal elever hos oss som faktiskt ansökt hos CSN, men jag hörde att CSN fått in runt 11000 ansökningar på bara fyra veckor. Så administrationen innan eleverna får sin ansökan godkänd kan nog ta lite tid.

Även körskolorna runt om i landet får en del administrativa sysslor i och med den nya möjligheten.

– Eleverna ansöker själva hos CSN och sen ska vi registrera alla deras lektioner hos CSN, säger Marcus Måbring.

Lån för körkort riktar sig till arbetslösa personer upp till 47 års ålder. CSN beviljar lånet utifrån vissa kriterier, till exempel att man varit arbetslös under en viss tid eller att man deltagit i arbetsmarknadsprogram. Marcus Måbring säger att det diskuterats länge om att man ska kunna ta lån till sitt körkort och han upplever att många körskoleelever är positiva till den nya möjligheten.

– Ett körkort ökar möjligheterna för att få jobb, säger han.

Så räcker 15000 kr till ett körkort?

– Det är svårt att säga, men det räcker till ett paket med 20 körlektioner, teori och riskutbildning. Sedan är det väldigt individuellt hur många lektioner man faktiskt behöver. Men om man kan övningsköra hemma också så har man goda chanser, säger Marcus Måbring.

Text: Sofia Ericson
Foto: Wikimedia