Teater uppmanar till fräck ålderdom

Cecilia Hjalmarsson och Cecilia Walton spelar Märta Johansson och Astrid Alving, som båda gör en livsbejakande resa i "Y Viva Espana"

Cecilia Hjalmarsson och Cecilia Walton spelar Märta Johansson och Astrid Alving, som båda gör en livsbejakande resa i ”Y Viva Espana”.

SKURUP. Två tanter smugglar in vin på vårdhemmet, drömmer om Spanien och att göra revolution. Nästa vecka gästas både Rydsgård och Börringe av teateruppsättningen ”Y Viva Espana” som vänder upp och ner på gamla föreställningar.

– Gamla människor är också människor. Ens människovärde tar inte slut bara för att man blir gammal, säger skådespelaren Cecilia Hjalmarsson som skrivit manus och spelar Märta Johansson. 

Teatern har beskrivits som en satirisk feel good-komedi, en mix av Thelma och Louise och Gökboet. Uppsättningen tar sin utgångspunkt på vårdhemmet Näktergalen där den hårt medicinerade Astrid Alving, spelad av Cecilia Walton, räknar ner sina sista dagar.

När Märta Johansson av misstag blir placerad på Näktergalen i väntan på annat boende börjar hon ifrågasätta regimen på hemmet och tillsammans med Astrid gör de revolution.

– De bildar en gerilla och gör en kupp. De vägrar ta sin medicin och försöker hitta på saker för att roa sig själva för att få lite livsglädje och livskvalité, berättar Cecilia Hjalmarsson.

Karaktärerna byter ut sina kläder, sminkar sig, beställer pizza och dricker vin ur en bag in box som de smugglat in på hemmet. Genom komik försöker teatern synliggöra normer kring åldrande och vända på förväntningar om hur äldre personer ska bete sig i vårt samhälle.

Att det just blev teater i form av en komedi är ett strategiskt val.

– Komedin är ett väldigt bra vapen om du vill berätta något, säger Cecilia Hjalmarsson.

Det finns en distans i humor, samtidigt som det kan finnas en underton och skärpa som berör allvarliga ämnen, exempelvis åldrande och ensamhet.

– Jag är jätterädd för att åldras. Det som oroar mig mest är att bli ensam och övergiven och isolerad. Det har jag haft länge, en rädsla för att bli ensam och sittandes, säger Cecilia Hjalmarsson.

Hon berättar att det varit stor igenkänning bland publiken när den satts upp tidigare förra året och tror att teatern kan vara en inspiration för äldre hur en kan välja att leva sitt liv.

– Jag tror att många resonerar när man blir äldre att det inte längre är lönt, att det bara går utför. Men alla kan ha en fräck ålderdom och ingenting är omöjligt, säger Cecilia Hjalmarsson. 

Teatern sattes upp sommaren 2016 för första gången i Lomma och ger sig nu ut på en mindre turné i södra Skåne. Bakom uppsättningen står Cecilia Hjalmarsson Produktion, som tidigare producerat ”Potatishandlaren” och ”Ett odjur till hembiträde”.

Den 24:e oktober kommer den till Rydsgårdshus och den 31:a oktober till Börringe

Text: Lisen Däldborg
Foto: Cecilia Hjalmarsson