Tränaren som hämtat inspiration från landslaget

nybildstefantext

SKURUP. Stefan Christoffersson har nu varit huvudtränare för fotbollslaget Skurups AIF i två säsonger. Här berättar han om säsongen som gick, vem som är hans förebild som tränare samt ifall overkliga sagor än kan skrivas.

I säsongens sista match vann Skurups AIF med 1-0 mot IFK Ystad på hemmaplan. Vinsten innebar att Skurup slutade på sjundeplats i division 5 södra Skåne. En tabellplacering som kanske inte smäller lika högt som fjolårets, men Stefan Christoffersson vill ändå inte lägga för mycket vikt på det.

– Vi var tre poäng ifrån en fjärdeplats. Målskillnaden kunde kanske varit bättre, men det var ju ett spann med lag som låg bakom lagen som slutade på etta, tvåa och trea. Det är inte så stora marginaler.

Stefan Christoffersson tog över som tränare i Skurups AIF februari 2015. Att ta över laget vid den tidpunkten var ingen lätt uppgift.
– Tio spelare hade försvunnit, vi var utdömda. Alla lag tippade att vi skulle åka rakt ut, men vi slutade en plats ifrån kval till division 4.

Max Lundgrens böcker om den fiktiva klubben Åshöjdens Bollklubb är för många fotbollsintresserade helig skrift. Historien om byalaget som klättrade från gärdsgårdsserierna ända fram till toppen av division 1 har fascinerat många och är en självklar referens för den lille mannens kamp mot överheten och att allt är möjligt med rätt inställning. I böckerna föll Åshöjden på målsnöret när det väl gällde att kvala sig upp till allsvenskan.

Våren 1997 blev fiktion till verklighet när Ljungskile SK spelade sin första match i allsvenskan.
Ljungskile är en ort där med omkring 3 000 invånare (att jämföra med Skurups 7 565), och när laget från Bohuslän slog Umeå FC i kvalet till allsvenskan fullbordades den klättring som till synes borde vara omöjlig att genomföra. Sju år tidigare, 1990, befann sig Ljungskile SK i division 5.

Idag spelar Skurups AIF i division 5 södra Skåne. Stefan Christofersson ställer sig skeptisk till en liknande solskenshistoria skulle kunna skrivas på Skånes slätter 2016. Konkurrensen ifrån övriga sporter som handboll och innebandy är påtaglig samtidigt som de mest talangfulla fotbollsspelarna ofta söker sig vidare.
– Det har genom åren kommit fram många talanger från Skurup. Många av dessa har lämnat för klubbar som Trelleborgs FF och Malmö FF. Det är inte lätt för en liten förening när storklubbarna lockar. Kanske hade det varit bättre för vissa av spelarna att stanna kvar något år till i sin moderklubb för att sedan gå vidare. När man utvecklar ett lag och kanske går upp någon division ställs det högre krav både på spelare och förening och naturligtvis tränare och ledare.
Men man kan ju alltid drömma, och som förening tycker jag man skall ha som mål att försöka avancera i seriesystemet.

bildstefantext2

I Ystad Allehandas rapport om hur läget ser ut för klubbarna i sydöstra Skåne inför nästa säsong får Stefan Christoffersson ett gott omdöme. Han beskrivs som en populär tränare med ambitioner och krav. I en tidigare intervju med Skurupsposten berättar den förre spelaren Marcus Gottfriden att han under sin tid i BK Höllviken upplevde Christofersson som en ambitiös tränare vars främsta förmåga är att utveckla unga spelare. Så vad är det för krav som Stefan Christofersson ställer på sina spelare?

– Det är rätt enkla krav egentligen. Det handlar om kontinuitet och närvaro på träning, och givetvis skall man vara väl förberedd även inför match. Sen är det viktigt att man som spelare försöker höja sin lägstanivå. Det gör man ju bäst på träningen och sedan får man försöka få med det till matcherna. Har alla den inställningen brukar det bli relativt bra resultat.

Stefan Christoffersons största förebild som tränare är Tom Prahl. Idag jobbar Tom Prahl som scout för A-landslaget, men tidigare har han firat framgångar i såväl Trelleborgs FF som Malmö FF. Under Prahls tidiga år som tränare ställdes han mot Stefan Christoffersson som då fortfarande var aktiv som spelare.

– Det är klart man tittat mycket på Tom Prahl. När jag spelade i Veberöd så tränade han IFK Kristianstad. Vi slog dem med 4-1 då och gjorde en bra säsong. Jag har träffat Tom Prahl en del, han bor ju här i närheten. Han har inspirerat mig en hel del.
Stefan Christoffersson berättar att han alltid haft ett gott öga till tysk fotboll, en liga som han säger har lite av varje där den disciplinerade organisationen framförallt är det som sticker ut. Annars så följer Stefan främst Zlatan Ibrahimovic när det handlar om internationell fotboll. Därav blir det mycket Premier League.
– Fotbollen har blivit mycket snabbare. Det ser man om man tittar på en match som Chelsea-Manchester United (23/10). Snabbheten är viktig i fotboll. Det är något som syns, det krävs att man är snabb.

Stefan Christoffersson säger att den största skillnaden med att träna Skurup jämfört med lag i högre divisioner är antalet träningstillfällen. Ju högre upp, desto mer behöver spelarna träna.
– Men samtidigt är de pågar allihopa. Så stor skillnad är det inte. Ett försvarsspel går alltid att träna fram, sedan behöver man ju spetsen framåt med spelare som kan göra 20-25 mål. Det handlar om att släppa handbromsen och ta tag i det.

 

Text: David Michaelsson

Foto: David Michaelsson