Ungdomar möter sig själva i musiken

I entrén på Arena 305 mimar en kille till Karim och Mwuanas ”Jag kan dig”. Spotlights blinkar i takt till musiken och vittnar om en mötesplats med puls och kreativitet. 

Fritidsverksamheten Arena 305 vänder sig till musikintresserade ungdomar mellan 12-25 år. Från vänster syns Adel Andersson, Katjana Goudet och Alice Petersen.

Fritidsverksamheten Arena 305 vänder sig till musikintresserade ungdomar mellan 12-25 år. Från vänster syns Adel Andersson, Katjana Goudet och Alice Petersen.

Studios fyllda med teknisk utrustning och instrument. Kablar slingrar sig på golven likt ormar. En kille sitter vid ett keyboard.

– Jag gör en skoluppgift som går ut på att göra en låt till ”Så Mycket Bättre”. Han som var med och gjorde låten ”Tänd ett ljus”, Janne Bark, är min lärare, säger Omar Naffah 23 år.

Omar Naffah känd under artistnamnet "Naffsaid" jobbar hårt i studion. Läser låtskrivarlinjen på Eslövs Folkhögskola.

Omar Naffah känd under artistnamnet ”Naffsaid” jobbar hårt i studion. Läser låtskrivarlinjen på Eslövs Folkhögskola.

Omar har nyss börjat hänga på Arena 305. Innan dess hängde han på Hiphopcentralen och Rörelsens Gatans Röst & Ansikte. Omar berättar att han var en ensamvarg innan han hittade till de musikinriktade mötesplatserna.

– Jag höll mig ofta borta från människor men på såna ställen är folk roliga och hälsar på en. Det blir en gemenskap, man blir som bröder och systrar.

Omar skapar hiphop. Hiphop har viktiga budskap och gör att folk lär känna varandra bättre, säger han. Omar ler och berättar att folk förr i tiden kunde stå på gatan, rappa och freestyla. Att förbipasserande folk kunde ansluta vilket utvecklades till spontana folkfester.

– Det är vad hiphopkulturen handlar om. Inte om pengar, guld, droger eller sånt skit.

När Omar brottas med jobbiga tankar promenerar han bort sin ångest med musik i öronen.

– Jag har varit hos typ fem psykologer men det är promenaderna som hjälper.

Alice Petersen, fritidsledare, framhäver att glädjen som finns i musiken är en universal grej.

– Den får oss att känna något och ta oss till platser rent emotionellt vi inte kommer till annars, säger Alice.

Arena 305 har motsatt bild av kritikernas bild av Malmö som en segregerad stad med hög kriminalitet och problem. De ser Malmö som en stad full av möjligheter med stor mångfald. Mångfald är något Arena 305 strävar efter då ungdomar från hela Malmö ska få ta del av verksamheten.

Förutom studios, lokaler och teknisk utrustning finns det fritidsledare på plats med stort engagemang för ungdomar. Ungdomar som vill kan bli coachade i sitt musikskapande.

– Det fina som coach är att inte vara expert på det som efterfrågas utan mer hjälpa ungdomar att hitta nya vägar till lösningar, säger Alice Petersen.

De som vill kan även slå sig ner i kafét med en fritidsledare och diskutera livet och funderingar. En god relation till ungdomarna möjliggör arbetet säger Alice Petersen.

– Ungdomar måste respektera oss och det vi säger. Här ska det vara öppet klimat, högt i tak och okej att tycka olika, säger Alice Petersen.

Kristian Ahlberg, fritidsledare, berättar att det kan vara kämpigt att nå ut till hela Malmö.

– Vissa tänker att Sofielund och Seved är dåliga och skumma områden med gäng. Lönngatan är inte jätterolig. Mörk, lång och tom vilket kan kännas otryggt.

Det vill Arena 305 ändra på genom studiebesök på skolor och reklam i sociala medier som Facebook och Instagram.

För utan ungdomar, ingen verksamhet. Det är ungdomarna som formar huset och i bästa fall formas, säger Alice Petersen.

Alice Petersen och Kristian Ahlberg utövar själva musik på fritiden.

Alice Petersen och Kristian Ahlberg utövar själva musik på fritiden.

– Jag hängde en del på Kajplatsen som ung. Det var tiden innan Arena 305 fanns och jag hade åldern inne. Det var en häftig känsla att sitta och repa med bandet, som en oas, säger Kristian Ahlberg och spricker upp i ett leende.

Medan Omar sitter och mixar i en studio sitter några tjejer i kafeterian med fritidsledaren Camilla Eriksson. Bland tjejerna sitter Tove Strömberg 18 år och Sana Aldinor 17 år. De planerar inför en Korean Culture Night. En kväll fullspäckad med koreansk kultur som en del av IB-utbildningen på Malmö Borgarskola.

– Hur tänker ni använda lokalerna egentligen, undrar fritidsledare Camilla Eriksson. Tove Strömberg berättar med glöd i ögonen att de ska ha bord som bås i entrén, quiz och karaoke i kafeterian och dans och aktiviteter i stora salen. Allt verkar planerat in i detalj.

Syftet med Korean Culture Night är att sprida medvetenhet om förtrycket i Nordkorea och sprida koreansk kultur berättar Tove.

Förberedelser inför Korean Culture Night. Från vänster syns Tilde Höst, Tove Strömberg, Felicia Strandberg och Sana Aldinor. Fotat av Louise Pham.

Förberedelser inför Korean Culture Night. Från vänster syns Tilde Höst, Tove Strömberg, Felicia Strandberg och Sana Aldinor. Fotat av Louise Pham.

– Det kommer att hållas danslektioner, Taekwondo-klasser, open stage och finnas karaoke och mat. Man kan även vara med och tävla om en resa till Sydkorea, säger Tove och lyser upp av stolthet.

Sana Aldinor inflikar med att det är viktigt att det ska finnas något för alla och att man inte behöver vara insatt i koreansk kultur för att komma dit.

– Det viktigaste är att ha kul och lära sig något nytt.

Alla intäkter går till hjälporganisatonen Link som hjälper flyktingar att etablera sig i sina nya hemländer.

Förberedelserna är i full gång två dagar innan kvällen. Alla lokaler ska användas.

Trumsetet och gitarrer från scenen i kafeterian ska flyttas bort. Tygbitar som pryder ”Liberty In North Korea” ska hängas upp. Musik och quiz ska sättas ihop och ljussättningen ska arrangeras till arenascenen.

På själva kvällen är det fullt hus med besökare dominerat av 13-17- åringar. Projektorn spelar koreanska pop- musikvideos.

Stämningen är stimmig och glad. Felicia Strandberg, också en av projektledarna, står självsäkert på scen och instruerar om hur man gör quizet. I hörnet bredvid sjunger ungdomar karaoke. Somliga på större allvar än andra.

Vid arenascenen dansar ungdomar något som liknar koreografi till k-pop musikvideos. Discolampan i taket snurrar och snurrar.

Ett av snacksen från Nordkorea smakar som popcorn med kolasås.

Arrangörerna far och flänger på olika håll. Besökare skrattar så det svämmar över och tittar sig nyfiket omkring. Utbudet på saker att göra är stort och flera besökare slänger ett extra öga på schemat för kvällen för att inte gå miste om något.

Alice Petersen säger att meningen med att komma hit är större än att spela instrument, göra musik eller skapa evenemang.

– Det handlar om att ta ansvar för sitt liv och utveckling. De känner ungdomarna när de klarar olika projekt och märker av framsteg när de suttit och tragglat med trummor, säger Alice Petersen.

Fakta om Arena 305

– Startades 2005 för att den liknande fritidsverksamheten Kajplatsen behövde fler lokaler.

– Medlemskap kostar 305 kronor per år.

– Reglerna är att det ska vara fritt från droger, kränkningar och trakasserier.

– Finansieras av Kulturförvaltningen i samarbete med Malmö live, ABF, Imagine Sweden, Studiefrämjandet.

Text: Rebecca Watts

Foto: Rebecca Watts