Ungdomar ska laga mat på rester för att fylla på klasskassan

imageedit_5_9163595572

SKURUP. På måndag sätter tävlingen Resterkocken igång i skånska skolor. Tävlingen riktar sig till barn i mellan- och högstadieklass och går ut på att de skapar maträtter genom att använda matrester.

Kampanjen arrangeras för andra gången  av renhållningsföretag och kommunerna i södra och nordvästra Skåne, däribland Skurups kommun. Det vinnande bidraget får 1000 kronor till klasskassan och ytterligare 23 bidrag får presentkort på 900 kronor på matbutiken Matsmart.

Tävlingen går ut på att barn och unga lagar mat på det som vanligtvis skulle slängts. Det handlar framförallt om matrester och varor som passerat sitt bäst före datum. Tanken är att de på så sätt skall lära sig om att hjälpa både miljön och sin ekonomi.

Ungdomar har tidigare uppmuntrats att delta genom hem- och konsumentkunskapslärarna i skolan.

– Lärarna nappade verkligen på det här, vilket är super, super kul, säger Ann Thorén som är projektledare för tävlingen.

Förra året var tävlingen en del av lektionerna, något som arrangörerna hoppas kommer upprepas i år. Arrangörerna har skickat ut lektionsunderlag till skolorna runt om i kommunerna och har även publicerat underlaget på sin hemsida.

Tanken är att tävlingen skall vara öppen och inkluderande. Bidragen kan komma i form av texter, ritade bilder, foton eller videos. Det kan även handla om alla möjliga sorters rätter.

– Alla kanske inte har ett välfyllt kylskåp men de ska ändå kunna vara med, säger Ann Thorén.

Förra året tog Resterkocken emot mer än 100 tävlingsbidrag och hade över 6000 individuella besökare som letade information och inspiration på hemsidan. Enligt Ann Thorén var det mest individer som skickade in bidrag förra året, men hon påpekar att det går precis lika bra att laga ihop med vänner eller klassen.

2017 stod Resterkocken som ensam representant för Sverige i en projekttävling arrangerad under European Week for Waste Reduction. Där tävlade Resterkocken mot andra projekt från andra länder i Europa. Idén var en av tre som tog sig till final i kategorin Public Administration.

– Det blev att kvitto på att vi gjorde något bra, det blev även en push för att vi ska fortsätta, säger hon.

Sista dag för att skicka in bidrag är 1 december.

Text: Ebba Bergström
Foto: Ebba Bergström