Valår ökar beredskapen

IMG_7486 (1)

Elskåp i Skurups kommun blev sanerade efter olaga affischering.

SKURUP. Det är val nästa år. Polisen i Skurup följer därför olika organisationers utveckling noga, inte minst nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Kommunpolisen Sara Schön säger att polisen fått in anmälningar om olaglig affischering. NMR har satt upp affischer med nazistiska budskap på elverk runt om i Skurup.  De har också delat ut broschyrer i Skurupsbors brevlådor. Detta skriver Ystad Allehanda om i en artikel. Sara Schön säger att det är svårt att gå vidare i ärendet utan vittnen och anonyma tips. Broschyrerna som delats ut i brevlådorna innehåller ingen information som är brottslig enligt Sara Schön.

– Budskapet i broschyrer kan man ju tycka vad man vill om. Det är en hårfin linje mellan vad som är ett politiskt budskap och vad som är ett brott, till exempel hets mot folkgrupp, säger Sara Schön.

Med hjälp av NMR:s hemsida har polisen kunnat kartlägga vilka personer som är med i motståndsrörelsen. Sara Schön säger att det är samma grupp av människor som drar runt i olika skånska kommuner. Ingen av dem är hemmahörande i Skurup. Polisen följer NMR:s utveckling i Skurup, inte minst på grund av att det är val nästa år.

– Vi befarar en ökning av NMR och andra organisationers aktiviteter nästa år. NMR är en organisation som säger sig ha ett politiskt budskap och det vill de nå ut med, säger Sara Schön.

Enligt Sara Schön har polisen kontinuerlig kontakt med skolor och rektorer i Skurup, men inte bara i frågor som rör nazism och rasism. Hon säger att hon inte fått någon kännedom om att NMR värvar ungdomar i Skurup. På skolorna runt om i Skurup pågår olika värdegrundsprojekt, men Sara Schön säger att hon inte känner till något specifikt projekt som åsyftar att motverka rasism.

– Jag vill bara påpeka att det inte enbart är NMR som är aktiva i Skurup. De vänsterextrema är i princip lika aktiva som de högerextrema. Demonstrationer och motdemonstrationer förekommer ofta.

Text: Maja Bergqvist
Foto: Arkiv