Via skola i Skurup till chef på Sveriges största fotbollsmagasin

Johan Orrenius är chefredaktör för fotbollsmagasinet Offside.

Året i Skurup hjälpte Johan Orrenius att utveckla sina sämre journalistiska sidor.

Johan Orrenius är sedan 2012 chefredaktör på magasinet Offside. Han jämför sitt år på folkhögskolan i Skurup med passiv rökning.

Det har gått 13 år sedan Johan Orrenius påbörjade sina journaliststudier på den skånska landsbygden. Östgöten har hunnit med mycket sedan dess. Tiden i Skurup minns han som lustfylld.

– Vi gick ofta till klassrummet på fritiden och bara lekte radio eller snackade och drack kaffe. Jag hade aldrig testat att redigera eller göra radio tidigare. Det var lite flytande gränser i vad som var obligatoriskt och fritid, säger han.

Sedan de avslutade studierna och flytten från internatet har han viss kontakt med några av sina klasskamrater. Just klassen är någonting Johan Orrenius tror bidragit till positionen han har idag.

– Det var så många människor som var skickliga på olika sätt. Jag hade inte alls någon tanke på layout och kunde inte alls mycket om det, men det fanns det andra som kunde. Då kunde man genom att bara vara nära dem lära sig hur man bygger en tidning. Som passiv rökning, att man utsätts för det hela tiden.

Efter att ha gjort praktik på Dagens Nyheter erbjöds han en plats på redaktionen innan han 2006 började på Expressen och kvällstidningens sportredaktion. Sex år och ett par stora sportmästerskap senare erbjöds han en plats som chefredaktör på fotbollsmagasinet Offside. Ett drömuppdrag för Johan Orrenius, som börjat skriva ungefär samtidigt som magasinet ett tiotal år tidigare släppte sina första nummer. Han menar att han både influerades och inspirerades av att skriva om sport på ett annorlunda sätt.

– Det var så mycket mer än vad som hänt och vem som gjort mål. Det fanns många berättelser att berätta genom sporten, säger han.

Johan Orrenius berättar att han haft lyxen att syssla med saker han gillat och som han är bra på. Någonting som dagens journaliststudenter borde fokusera mer på.

– Det är lite som det kan vara i sport. Om du är en tennisspelare med en grym forehand och en svajig backhand, ska du då lägga tiden på att göra din backhand bättre eller gå all in för att utveckla ditt vapen ännu mer?

För chefredaktören är svaret givet.

– Jag är rätt mycket för den andra åsikten. Vårda dina specialstyrkor och gör det du tycker är kul, säger Johan Orrenius.

Text: Joakim Forsell
Foto: Privat