Från norra Syrien till Skurup

Adnan och Sabiha

– Vi känner många som har dött, många vänner, många släktingar, berättar Adnan Mohamad. Foto: Yasmine Abdullahi

SKURUP. Sabiha Khoja och Adnan Mohamad flydde helvetet från norra Syrien till Sverige för ett år sedan. Efter att Turkiet inledde sin offensiv är tillvaron inte mycket lättare hemma i Skurup.

Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området”, skriver Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigare i oktober på Twitter. Tweeten kom i samband med att USA:s president Donald Trump meddelat att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus, och nu har hundratusentals människor tvingats på flykt. När bomberna återigen har börjat regna över kurdiska områden är det svårt för Skurupsborna Sabiha Khoja och Adnan Mohamad att inte tänka på sin familj dagligen. Under en kaffepaus sitter vi och pratar om det allra jobbigaste: ovissheten.

– Vi studerar svenska på folkhögskolan och kom till Sverige för ett år sedan. Vi är kurder som kommer ifrån Afrin, berättar paret.

Sabiha Khoja och Adnan Mohamad har varit gifta i 29 år. Under tiden de har bott i Skurup inleddes den turkiska offensiven mot Afrin-området i nordvästra Syrien. I samband med den nya offensiven som har inletts i den kurdiskt kontrollerade regionen Rojava i nordöstra Syrien är situationen för deras familjer mycket kritiskt.

– Nästan alla kurdiska familjer som bodde i Afrin flyttade till närliggande områden. Min familj har också flyttat därifrån, jag fick inte tag på min familj på flera månader under flykten, berättar Sabiha Khoja.

Flera länder i EU fördömde den turkiska attacken mot norra Syrien och stoppade sin vapenexport till Turkiet i tidigt skede. Så sent som i förra veckan beslutade Sverige att dra tillbaka all export av krigsmateriel till Turkiet. Ett beslutet fattat av Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Även om Sverige har tagit ställning kring beslutet om vapenexport till Turkiet menar Adnan Mohamad och Sabiha Khoja att det krävs mycket mer än så. Deras uppväxt präglades av ett allmänt förtryck mot kurderna.

– Många byter ut kurdiska familjer mot arabiska familjer som ska ta över marken och husen. Min familj tvingades flytta ut från sina hem och nu bor en arabisk familj där istället. Nu kan de inte komma tillbaka, berättar Sabiha Khoja.

Sabiha och Adnan

– Vi kurder har rätt att få leva och gå i skolan och få ha ett bra liv. Men inget av det finns, berättar Adnan Mohamad. Foto: Yasmine Abdullahi

Nu när turkiska arméer har börjat belägra de kurdiska fästningarna i norra Syrien är situationen ännu mer påtaglig.

– Våra familjer är kvar i dessa områden och bor där. De kan inte flytta till exempel till Aleppo, gränserna är starkt kontrollerade, säger Sabiha Khoja.

Under tiden brister Sabiha Khojas röst. Hon orkar inte berätta mer. Adnan Mohamad visar ett klipp där det ser ut som att himlen blixtrar, men han förtydligar att skotten som hörs i klippen inte alls är riktade mot terrorgrupper, utan mot bostadsområden där civila bor. Adnan Mohamad har inte fått kontakt med sin systerdotter sen attackerna har trappats upp.

– Vi pratade med henne senast för två månader sen. Vi är mycket oroliga över henne och våra andra vänner, internet är dåligt och det stängs av hela tiden, säger Sabiha Khoja.

“Vi hoppas att det blir fred”

I stora delar av landet har internet stängts av kontinuerligt och det är svårt för Adnan Mohamad att komma i kontakt med hans föräldrar, som bor kvar i Afrin. När Adnan Mohamad och Sabiha Khoja beslutade sig för att fly var det svårt för hans föräldrar att följa med då resan skulle medföra alldeles för stora risker.

Adnan Mohamad fortsätter att visa mig videos som hans släktingar har skickat till honom. Ett klipp visar en brännskadad pojke som hade varit med om en attack.

– Vi hoppas att det blir fred. Vi känner alltid sorg och att vi inte kan leva normalt som alla andra. Vi kan inte skriva eller läsa kurdiska. Vi kan prata språket, men inget mer. Det var förbjudet för oss att tala kurdiska öppet, säger Sabiha Khoja.

Adnan Mohamad och Sabiha Khoja sitter tysta länge. Deras flyktresa har varit traumatisk för dem. Nu när de är här i Skurup tänker de på sina anhöriga varje dag. Senast förra helgen befann de sig i Malmö och protesterade mot Turkiets invasion i Rojava.

Vad hade ni önskat att svenska politiker gjorde?
– Vi hoppas att Sverige tillsammans med EU och FN sätter press på Turkiet och inte blundar för det som händer. Vi vill att FN säkerställer kurdiska folkets säkerhet och att även folket får tillbaka sina hem, säger Adnan Mohamad.

Sabiha Khoja fortsätter:
– Det spelar ingen roll var man kommer ifrån, i slutändan är vi alla människor. Kurder har också känslor och vill också ha rättigheter. Hur tror du att man mår när man inte ens kan skriva på sitt egna språk?

Text och foto: Yasmine Abdullahi