Nya uppgifterna om badbryggan på Mossbystrand: ✓ Kan bli längre ✓ Stor plattform ✓ Stormsäker

En brygga som används som inspiration för badbryggan i mossbystrand.

En brygga som används som inspiration för badbryggan på Mossbystrand.

MOSSBY. Detaljerna för badbryggan på Mossbystrand håller på att cementeras. Nu kan Skurupsposten presentera de bilder och ritningar som styr hur bryggan ska se ut när den är klar.

I våras stod det klart att en tillgänglighetsanpassad åretrunt-brygga ska byggas på Mossbystrand. Badbryggan, som ska stå färdig till nästa sommar, är mer eller mindre färdigplanerad och ska snart ut för upphandling.

– Det är självklart jättemånga som är sugna på den här bryggan så vi är på topp för det här. Sedan är det som sagt små detaljer kvar att lösa, säger kommunens infrastrukturstrateg Corfitz Nelsson. 

Karta över badbryggans placering.

Karta över badbryggans placering.

I arbetsmaterial som Skurupsposten tagit del av framkommer nya detaljer om den efterlängtade bryggan. Bland annat har mycket möda lagts på att framtidssäkra bryggan, som ska kunna stå i upp mot 50 år.

– Bryggan är tilltagen rejält i höjd för att gå säker för normal och tämligen onormal våghöjd, säger Corfitz Nelsson.

Trädäcket ska vara 2 meter över havsytan på en bärande stomme av stål och kommer bestå av hyvlade, impregnerade och 2,5 meter breda träplankor. Längst ut planeras en 60 kvadratmeter stor platform med två L-formade och vindskyddade bänkar, handdukshållare med 18 fack, och en stor badtrappa.

Inspiration för plattformen på badbryggan i Mossby. Här syns handduksförvaring och bänkar som även kommer finnas på den nya bryggan.

Inspiration för plattformen på badbryggan på Mossbystrand. Här syns handduksförvaring och bänkar som även kommer finnas på den nya bryggan.

Bryggan ska upprättas strax öster om Mossbystrands naturreservat. Den existerande parkeringen kommer att utökas med handikapplatser och ett hårdare underlag, exempelvis en plastmatta, planeras löpa över sanden mellan parkeringen och bryggan.

En aspekt av bryggan som ännu inte är slutgiltigt fastslagen är längden. De 50 meter som hittills varit planerade kan komma att ändras åt det längre, enligt Corfitz Nelsson.

– Det har varit lite diskussion om hur pass lång man skulle behöva göra den om man vill ha lite bättre baddjup, och det är inte helt avslutat ännu. Det skulle kunna innebära att bryggan blir längre än vad som nu är planerat. 

Arbetsmaterial för bryggan. Här syns både träbryggan och den tillgänglighetsanpassade rampen sträckas 50 meter ut i Östersjön.

Arbetsmaterial för bryggan. Här syns både träbryggan och den tillgänglighetsanpassade rampen sträckas 50 meter ut i Östersjön.

Den tillgänglighetsanpassade badrampen av halkskyddat stål planeras löpa längs hela bryggan. Trots att bygget kallas för en åretrunt-brygga planeras rampen att monteras ned under vintertid.

– Om det kommer en storm finns risken att rampen slås sönder eftersom rampen av sin funktion måste vara i vattnet. Därför kommer vi att ta upp den under vintern, säger Corfitz Nelsson.

Text: Oscar Lundberg