Skurupsboxare bäst i Sverige: ”Det är blod, svett och tårar”

Sara Svensson när hon precis fått reda på att hon tagit guld.

Sara Svensson när hon precis fått reda på att hon tagit guld i finalen mot en lettisk motståndare.

Sara Svensson har haft sin bästa helg i boxningskarriären. I söndags tog hon guld i 54-kilosklassen på världens största oberoende damturnering, Golden Girl Championship.
− För två veckor sen låg jag på klubbgolvet och bara böla och tyckte allt var skit.

Turneringen Golden Girl Championship i Borås samlade i år 180 deltagare från 26 länder. I seniorernas 54-kilosklass deltog Sara Svensson från Skurups kick- och boxningsklubb. Hon vann alla de tre matcher hon körde.

−Jag är så jäkla stolt över prestationerna i helgen. Jag mötte tre meriterade motståndare och boxade riktigt bra, allting funkade, säger Sara Svensson.

Hon mötte först en mycket längre motståndare från Schweiz, men Sara Svensson var starkare och tog segern efter att domaren stoppade matchen i tredje ronden.

Sedan mötte hon storfavoriten från Kanada, Sara Haghighat-Joo, förra årets mästarinna. Sara Svensson säger att hon var den tuffaste motståndaren, men det slutade ändå med en seger på 4-1.

I finalen mötte hon en boxare från Lettland. En stark motståndare och den jobbigaste matchen rent fysiskt enligt Sara Svensson. Hon besegrade tvåan med 5-0 och fick guldet.

− Jag befäste min plats. Jag är nummer ett i Sverige i 54-kilosklassen.

Tillsammans med tre andra blev Sara Svensson nominerad att bli årets Golden Girl. Tyvärr fick hon inte prisbältet, men hon fick pris för turneringen bästa boxare och för turneringen bästa match.

− Det känns väldigt stort och ärofyllt. Det är ju en prestigefylld turnering, den största damturneringen om man bortser från EM och VM och sånt.

Men allt är inte guldhelg i Borås.

− Det har fan inte varit lätt rent ut sagt. Det har känts usch väldigt många gånger. Blod, svett och tårar låter klyschigt, men det är verkligen så. Senast för två veckor sen låg jag på klubbgolvet och bara böla och tyckte allt var skit. Det är så jobbigt, men har liksom den pressen och stressen hela tiden, samtidigt ska du jobba och sköta ditt normala liv, säger Sara Svensson.

När domaren sa hennes namn och hon förstod att guldet var hennes vrålade hon av glädje. Hon sprang fram till sin tränare och skrek ”fan vi klara det!”.

−Egentligen ska toppen inte komma nu, men jag hoppas jag har mer att ge, att jag bara behöver vila någon dag nu och sen är det bara på det igen.

Skurupsposten har tidigare skrivit om Sara Svenssons engagemang i initiativet ”Fight like a girl”. Nu har hon bestämt att hon får stiga åt sidan eftersom att det stjäl mycket tid. Hon får helt enkelt vänta med att engagera sig.

− Jag kan inte engagera mig lite, för då tycker jag inte det är lönt. Utan går jag in i någonting så gör jag det helhjärtat. Det går inte göra så mycket samtidigt, och göra det bra. Så jag får vänta och ge tillbaka när min egen karriär är över.

Det händer mycket för Sara Svensson nu. På söndag åker hon till Bulgarien för träning och turnering. Och EM i maj känns inte långt borta, hon får troligtvis reda på om hon får vara med där i veckan.

− Det känns som att alla år har varit uppladdning inför det här. Det är nu det börjar hända på riktigt, så det är jättekul. Det funkar så bra med min tränare Sami Sellam och klubben stöttar till 200 procent i allting. Jag kan inte ha det så mycket bättre just nu.

Text: Sara Wizén
Foto: Privat