Utlåningar kan bära frukt för Skurupsbördige MFF-spelaren

Hugo Andersson, IFK Värnamo. Foto: Privat

Hugo Andersson, IFK Värnamo. Foto: Privat

IFK Värnamo leder superettan med fyra poäng framför ligatvåan Helsingborgs IF i detta nu och stormar mot allsvenskan, och det med en Skurupskille alltjämt i startelvan.

Den 22-årige försvarstalangen har fått speltid i samtliga matcher i superettan sedan han kom på lån från Malmö FF i augusti och varit en tongivande spelare för laget. 

– Det känns spännande och det är alltid kul när det går bra. Framförallt att vi spelar metodiskt genom lagdelarna. Vi spelar en fin fotboll samtidigt som vi får resultat, säger Hugo Andersson till Skurupsposten.

Med fyra poäng ner till ligatvåan Helsingborgs IF, och 43 poäng på 22 matcher i superettan, står den allsvenska dörren på glänt för IFK Värnamo till nästa säsong. Skurupsbördige Hugo Andersson har sedan sitt intåg i den småländska klubben i augusti startat i sex av sju möjliga matcher under hösten.

– Det känns spännande och det är alltid kul när det går bra. Framförallt att vi spelar metodiskt genom lagdelarna. Vi spelar en fin fotboll samtidigt som vi får resultat, säger Hugo Andersson till Skurupsposten och fortsätter:

– Jag har alltid känt att jag har fötter som kan spela igenom bakifrån och det får man möjlighet att göra här. Sedan jobbar de högt med försvarsspelet och att vi ska pressa motståndarna snabbt. Man blir samtidigt ganska bra på att kolla vart farorna finns så man inte blir straffad när vi står högt upp.

     Som 12-åring gick han från moderklubben Skurups AIF till Malmö FF, ett steg som var stort där och då.

– Det var nervöst att komma till stora Malmö när jag bara hade varit i Skurup innan. Men sedan lärde jag känna nya lagkamrater där så det gick ändå ganska smärtfritt. Jag har kontakt med flera spelare i Skurup och jag känner flera i laget och brukar kolla på några matcher varje år, säger Andersson.

Sedan flytten till Malmö 2011, och sin debutsäsong i a-laget 2018, har Andersson blivit utlånad till tre olika klubbar. Först en utlåning till Trelleborgs FF 2019, sedan en sejour i danska Hobro i ett år och nu IFK Värnamo under höstsäsongen.

Hugo Andersson och målvakt Filip Eriksson, IFK Värnamo. Foto: Privat.

Hugo Andersson och målvakt Filip Eriksson, IFK Värnamo. Foto: Privat.

– Det är såklart både och. Både att man blir lite besviken att man inte får spela i Malmö, men samtidigt handlar det om ens egna utveckling. Där känner jag att för min del att jag har blivit bättre för varje säsong och varit utlånad där jag har fått spela mycket matcher.

     En inspirationskälla till att etablera sig i MFF kan stavas Anel Ahmedhodzic för 22-åringen. Likt honom gick han på lån till Hobro i Danmark under 2019 och kom tillbaka till klubben och har nu en cementerad plats i startelvan.

– Ja absolut. Kollar man på fotbollen i stort, som till exempel ute i Europa, jobbar de med att låna ut sina ungdomar. Det är lite den vägen Malmö har tagit nu när de har börjat få in ännu mer pengar. Att få ut och spela ger en större möjlighet att lära sig mer för att sedan komma tillbaka och konkurrera, säger han.

Till nästa år går Andersson in på sin sista säsong på sitt kontrakt med MFF. Hans mål i framtiden står klart – han är redo för att ta nästa steg efter utlåningen till IFK Värnamo.

– Just nu är det att utmana och etablera sig i allsvenskan. På lång sikt är det delvis lite samma. Men sedan är en nivå därifrån och uppåt, det gäller att jobba och ta det i rätt tidpunkt. Efter allsvenskan finns det både två, tre och fyra steg till att ta.

Den 30 september klockan 19.00 möter IFK Värnamo-Västerås SK i superettan hemma på Finnvedsvallen och kan befästa sin position som ligaetta ytterligare.

Text: Gustaf Rauer