Snabb hjälp räddar liv

SKURUP. Varje år rapporteras cirka 5000 fall av oväntade hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Ungefär 10 procent överlever, men flera beräkningar visar att 70 procent hade överlevt om hjärtlungräddning (HLR) hade påbörjats direkt.

Hjärtstopp hos vuxna orsakas oftast av problem i hjärtats elektriska system, vilket gör att hjärtat flimrar istället för att slå normalt. Ett flimrande hjärta pumpar inte ut blod i kroppen och efter bara ett par sekunder trillar personen ihop medvetslös eftersom hjärnan drabbas av syrebrist.

Hos barn orsakas de flesta hjärtstopp av syrebrist. Orsaker kan vara andningssvikt som kan uppstå på grund av sjukdom, drunkning eller förgiftning. Därför rekommenderas 5 inblåsningar med luft i barnets mun innan man påbörjar HLR på barn.

Syftet med HLR är att upprätthålla blodcirkulationen när hjärtat stannat och är tillsammans med elstöt från en hjärtstartare det enda som kan rädda livet på den som drabbas.

Om en hjärtstartare finns tillgänglig ska den användas.
När man tryckt på den mycket tydliga startknappen är det bara att följa de instruktioner som hjärtstartaren ger. Apparaten är tillverkad för att hjälpa människor i stressade situationer – det går inte att göra fel.

Om man är osäker på HLR, inte kan (eller vill) göra inblåsningar kan enbart bröstkompressioner ges i väntan på ambulans.
Så gott man kan och så länge man orkar, det är det viktigaste att komma ihåg i en hjärtstopps situation. Det enda man kan göra fel är att inte göra något alls!

Text: Eva Sonesson
Bild: Hjärtlungfonden, pixabay

Fakta

Vuxen-HLR, enligt HLR rådet:
– 30 bröstkompressioner mitt på bröstet, följs av 2 inblåsningar, 30:2
– Fortsätt HLR med så få avbrott som möjligt.

Barn-HLR, enligt HLR rådet:
– Börja med 5 inblåsningar.
– 30 bröstkompressioner mitt på bröstet, följs av 2 inblåsningar, 30:2
– Fortsätt HLR med så få avbrott som möjligt.

 

Så gör du HLR (med tillstånd från Hjärtlungfonden)

Så gör du HLR (publicerad med tillstånd från Hjärtlungfonden)

 

hjärt 2Vet du var din närmsta hjärtstartare finns, eller har du en hjärtstartare som du vill ska vara tillgänglig om någon får ett hjärtstopp? I det frivilliga Hjärtstartarregistret kan man utan kostnad registrera sin hjärtstartare som då blir tillgänglig för fler. Registret är frivilligt och många offentliga verksamheter till exempel skolor, idrottsanläggningar och bibliotek har en hjärtstartare som inte finns registrerade i registret.