Angående Bokmånglarens Överlevnad

Besökare på Östervärns Antikvatiat och Bokhandel- Anti tar skydd från regnet under entrétaket efter samtalets slut.

Besökare på Östervärns Antikvatiat och Bokhandel- Anti tar skydd från regnet under entrétaket.

MALMÖ. Antikvariaten, en döende branch. “Nätet är skoningslös mot fysiska butiker”, berättar en bokhandlare . De tvingas fly undan stadskärnornas höga hyror till billigare lokaler i periferin. Alternativt att helt och hållet övergå till internethandel. Eller en kombination av bådadera. Det krävs anpassning, för att överleva.

Den kanadensiska poeten Lisa Robertson tycker att atmosfären på Östervärn Antikvariat & Bokhandel-Anti är Schmoozy. Ett jiddiskt ord för att beskriva en gemytlig och trevlig stämning. Hon är här ikväll för att samtala och läsa högt ur hennes nyligen översatte långdikt “vädret”, tillsammans med sin svenske översättare Niclas Nilsson samt poeten och konstkritikern Matthew Rana.

Det är en novemberkväll präglad av regn. Inne i den lilla bokhandeln lokaliserad på höstgatan 37 i Malmö är det fullsatt. Till och med mer än fullsatt. Några människor står tryckta mot väggen. Andra har satt sig ner på golvet i brist på fler stolar. Majoriteten av besökarna håller i ett glas rött vin. Vinets dova doft sprider sig i rummet i samklang med fukten från hår och jackor som medförts in från nederbörden därute. En tjock imma börjar sprida sig på fönstren.

Östervärn Bokhandel grundades i september 2014. En av delägarna är Kettil Kasang, 30 år gammal.

– Det kom till, för att jag saknade det, säger han.

Ekonomin har gått runt sedan början.

– Men det är verkligen inte därför som jag gör det här, säger Kettil Kasang, det är helt enkelt för att jag genuint inte kan tänka mig ett liv utan litteratur.

Bokhandeln är nämligen inte bara ett antikvariat. Förutom evenemang liknande det för kvällen säljs här utvalda nyutgivna böcker och driver de också en förlagsverksamhet där man nyligen kommit ut med den tredje boken.

Ägare till Östervärns Antikvariat och Bokhandel- Anti Kettil Kasang presenterar kvällens samtal med poeten Lisa Robertson(till höger), Matthew Rana(mitten), och Niclas Nilsson.

Ägare till Östervärns Antikvariat och Bokhandel- Anti ,Kettil Kasang, presenterar kvällens samtal med poeten Lisa Robertson(till höger), Matthew Rana(mitten), och Niclas Nilsson.

Urvalet i bokhandeln baseras på Kettil Kasangs tycke och smak. Ett sätt att förvalta kunskapen han samlat på sig i sin akademiska karriär bestående av en masterexamen i filosofi och litteraturvetenskap. Den akademiska världen, en värld som han förklarar som “ångestdrivande och bitter”.

– I och med att man kan så mycket, men omsätter så lite av den kunskapen man besitter, berättar Kettil Kasang.

Här finns inga böcker att hitta om Skånes topografi, trädgård eller hobby-ämnen. Däremot gott om böcker som berör filosofi, poesi, psykologi och politisk teori. Kettil Kasang påstår att det kommer in många människor som lider av – vad han kallar ett “antikrundasyndrom”. Exempelvis kan någon lägga fram en bibel från 1902 med uppmaningen att han ska värdera dennes värde. För Kettil Kasang är drivkraften något annat.

– Poängen är att det ska finnas sånt jag tycker är bra som inte kan hittas någon annanstans. Plus, för att ha något att göra. Och, för att inte må dåligt, säger han.

Kettil Kasang tror att människor tycker att det är skönt att komma till bokhandeln då den står för någonting.

– Det finns inte så många ställen som denna. För att bokhandlarna är hotade kommersiellt och därmed blir opersonliga och deppiga, påstår han.

Klockan närmar sig tre på eftermiddagen och ute, är det mörkt. Kettil Kasang sitter vid byrån placerad i mitten av lokalen och paketerar dagens beställningar från internet. Uppskattningsvis 40 procent av försäljningen sker över nätet. Han erbjuder en dubbelespresso från en ganska härdad Electrolux Espressomaskin.

I en fåtölj sitter Patrik Johansson som precis har ätit upp en falafelrulle. Första gången han besökte bokhandeln hamnade han och Kettil Kasang i en dispyt om “klass och bildning”. Trots det brukar han några gånger i veckan besöka bokhandeln. Patrik Johansson uppskattar Kettil Kasang för hans ärlighet, även om den ibland kan vara hård.

Det finns fler liknande exempel på besökare som återkommer till bokhandeln regelbundet.

– Jag tror att det är så för att det här är bortom småpratet, och inte censurerat, säger Kettil Kasang.

Patrik Johansson är en av flertal besökare som påpekar Kettil Kasangs likheter med karaktären Bernard i den brittiske TV- serien “Black Books”. Han refererar till den svarta klädseln, det svarta håret och ointresset av själva försäljningen.

Läsaridentiteten som Kettil Kasang besitter tror han är viktig då den ger trovärdighet. Det råder en liten sensation omkring butiken, särskilt bland vissa som på ett eller annat sätt verkar inom kultursfären.

  Jag är en stolt person som kräver respekt för det jag kan. Jag får knappt någon lön, är inte anställd men uppskattad för det jag gör. Allt hänger på min ansträngning. Då blir man lite av en stolt working- class-underdog som kräver upprättelse, säger han.

Östervärn Bokhandel har ett lager av uppskattningsvis 5000 böcker. Några hundra meter bort, över gränsen till Kirseberg finns det betydligt större Antikvariat Sacher.

Mats Sacher och Margareta Sacher är båda närvarande på Backanattens evenemang på Antikvariat Sacher.

Det är Backanatten i Kirseberg. En kulturdag som årligen tar plats i området under novembermånad. Antikvariat Sacher har öppet i vanlig ordning. För ovanlighetens skull har det varit många gäster som besökt bokhandeln som är packad med böcker. “Jag är inte van att trängas på antikvariat”, hade en gäst sagt lite surt till ägaren Mats Sacher under kvällen.

Att människor får trängas på antikvariatet hör dock till ovanligheterna. Mats Sacher kallar förändringen som antikvariatet gått igenom för katastrofal. Medan försäljningen i början på 2000 – talet bestod av 95 procent omsättning över disk, sker snarare 95 procent av försäljningen över internet idag.

– Jag får vara glad om det kommer fyra kunder på sex timmar, säger Mats Sacher.

Utan internet- försäljning hade Antikvariat Sacher varit en förlustaffär.

– Jag skulle inte ens få ihop till hyra, fortsätter han.

Internetförsäljningen går däremot desto bättre. Sedan hans kompletta utbud finns tillgängligt på flertal försäljningssidor har omsättningen gynnats. Trots det vill han påpeka att det finns skillnad i vilka böcker det är som säljs. De nyinköpta böckerna säljer han snabbast.

– Vilket visar att jag köper in rätt grejer, säger Mats Sacher.

Östervärn Bokhandel och Antikvariat Sacher. Två bokhandlare, med olika överlevnadstaktiker, och samtidigt likheter.

Mats Sacher har varit aktiv i branschen i över 30 år, medan Östervärn Bokhandel invigdes för ungefär tre år sedan. För Kettil Kasang är det primära inte försäljningen av böckerna utan erbjuder butikens fysiska existens möjligheter till att anordna evenemang och behålla sin personliga nisch. För honom handlar det inte främst om föremålet, boken, utan litteraturen. Till skillnad från Mats Sacher, som lägger vikt vid att bli så bred som möjligt, för då säljer han mer.

Försäljningen över internet är en gemensam förutsättning för bägge butikers överlevnad.

Vägen till dagens Antikvariat Sacher började med sex bananlådor fulla av böcker till försäljning på Stortorget i Malmö. Idag finns ca. 60.000 böcker fördelade på Mats Sachers antikvariat på södra bulltoftavägen och Sallerups lopp och prylmarknad.

Enligt Mats Sacher finns det två fundamentala förutsättningar för att kunna ha ett bra utbud: De rätta kontakterna för att kunna göra gynnsamma inköp och bra koll på marknaden. 

– Exempelvis är böcker om hönsestrik efterfrågade för tillfället då det är inne med den sortens hippie- stickmönstren just nu, säger han.

Per Svensson, besökare på Antikvariat Sacher tycker om att hitta saker på plats. Här håller han en bok med illustrationer av John Bauer.

Per Svensson, besökare på Antikvariat Sacher tycker om att hitta saker på plats. Här håller han en bok med illustrationer av John Bauer.

Antikvariatets kundkrets består av som Mats Sacher utrycker sig, ”en jävla blandning”. Detta säger han medan han rullar lite lössnus och lägger det under överläppen. En käpphäst är att behandla alla kunder lika.

– Oavsett om det kommer in en pundare eller fru adelstam som kommer in och rasslar med juvelerna. Man ska aldrig döma hunden efter håren, säger han.

Margareta Sacher, gift med Mats, är i butiken på lördagar. Hon oroar sig inte särskilt mycket över framtiden.

– Varje generation har sitt, vi kan inte gå tillbaka 50 år i tiden, säger hon angående antikvariatens utveckling.

Samtalet är slut inne på Östervärn Bokhandel. Några fyller på sina vinglas. Samtalsparternas röster ersätts av ett mingelbrus. Andra ställer sig intill ingången for att röka. Skyddad av entrétaket, från det befintliga vädret, från regn.  På ett sätt känns Lisa Robertsons långdikt “Vädret” inte långt ifrån den verklighet som råder, “En dag falnar; vissa av oss tänder en cigarett.”,“En väldig dagg; vi spred oss arklikt.”

Text och foto:  Ronja de Boer 


FAKTA 

Aktiva antikvariatbutiker(fysiska) i Malmö enligt Ola Perssons databas:

  • Antikvariat Elbogen
  • Rogers Antikvariat
  • Andy´s Corner
  • Sportboken
  • Antikvariat Sacher 
  • Östervärns Antikvariat och Bokhandel

Det finns två huvudsakliga marknadsplatser för begagnade böcker:

bokborsen.se
– ca. 3 miljoner böcker till försäljning.
– 20.000 försäljare på bokborsen.se.
Bokbörsens VD, Sven Bonde, uppskattar att 70 procent av försäljarna är professionella antikvariatsförsäljare medan 30 procent är privatpersoner.

antikvariat.net

– Marknadsplatsen antikvariat.net är en del av den Svenska Antikvariatsföreningen.
– 1,7 miljoner böcker till försäljning, fördelat på drygt 90 antikvariat i Sverige, Danmark, Norge och Finland.
– I regel får medlemmarna inte exponeras på både antikvariat.net och en konkurrerande nordisk marknadsplats som exempelvis bokborsen.se.
– Medlemmarna måste följa en kvalitetsgaranti som bygger på ett antal etiska regler för att kunden ska lita på att det utförs ex. enligt “branschens speciella terminologi”.