Bäst får mest enligt Skurups innebandylag

claeslind

SKURUP. Männen får mer i Skurups Innebandyklubb för att de är bättre. Så svarar ordförande Claes Lind på Skurupspostens avslöjande från i går.

Under gårdagen berättade Skurupsposten om Skurups Innebandylags (SIBK) ojämställda fördelning av klubbens budget. Bland annat får herrspelarna i klubbens seniorlag ta del av material från sponsorer utan kostnader och har till skillnad från damerna fått delar av ett träningsläger betalt av klubben.

Enligt Claes Lind, ordförande i SIBK:s styrelse, beror skillnaderna på att serierna som respektive lagen spelar i räknas olika högt av Skånes Innebandyförbund. Trots att de båda kallas för division 2.

– Jag har inte gått in och jämfört exakt. Men ju högre upp i seriesystemet du ligger desto dyrare är det. Det är dyrare anmälningsavgift och det är dyrare domaravgifter och allt sånt där. Så en större del går till herrarna än till damerna. Men hur mycket större vågar jag inte svara på.

Anmälningsavgiften för herrarnas division 2 ligger på 13 000 kronor. Ett damlag i division 2 får istället betala 7 000 kronor för sitt seriespel. Precis som Claes Lind säger skiljer sig även domarnas arvode. Damernas division 1, den högsta skåneserien och att jämföra med herrarnas division 2, är även den billigare än herrarnas serie.

– Det ser ju ut så för att det finns färre damlag i skånsk och svensk innebandy. Då har man lägre prislapp för att skapa förutsättningar för fler lag. Vi vill göra det så lätt som möjligt att skapa damlag. Det skall inte vara en pengafråga, säger Niklas Svensander, kanslichef på Skånes Innebandyförbund.

Även tränarna för SIBK Dam, Niklas Söderberg och Paul Andersson, är inne på samma spår som Claes Lind och menar att en viss skillnad mellan lagen är legitimerad.

– En viss skillnad tycker jag det ska va, för herrarna är högre upp och de har hållit på längre. Ju närmre vi kommer desto jämnare tycker vi att det ska va. Den som är bäst ska ju få mest, säger Paul Andersson.

innebandy

Samtidigt betonar båda tränarna och även Andrea Pettersson, lagkapten för damernas seniorlag, att detta är en fråga som har diskuterats inom klubben och att det i dag inte finns några konflikter. Det stora problemet är nationellt och ligger inte på enskilda klubbar.

– Det är svårt att påverka som individ utan där har klubben, förbundet och sponsorer ett större ansvar.

Enligt Claes Lind har man börjat diskutera om man skall skriva kontrakt även med damspelarna, vilket skulle innebära att de får ta del av samma förmåner som spelarna i herrlaget. Men först vill man att de tar ett steg upp i seriesystemet.

Text & bild: Niklas Gyberg Ivarsson