Bussburna böcker blir barnens bästa berättelser

dsc_3552_02

LUND. Bland bondgårdar och bostäder besöker bokbussen barn. Bussens belästa bibliotekarier bjussar boklig bildning.

– Det är fritt fram, du kan börja backa ut nu, ropar bibliotekarien Hanna Liljeblad i walkie talkien.
Hon får två snabba men nervösa okej från föraren Cesar Bermejo som håller i den andra walkie talkien, samtidigt som han försiktigt lägger i backen i bussen och backar upp från det trånga garaget.

– Det läskiga med att backa upp här är cyklisterna med musik i öronen, säger Hanna Liljeblad som precis hoppat in i bussen.

Bokbussen lämnar kullerstensvägarna i centrala Lund och rör sig ut till de norra landsvägarna. Första stoppet denna fredag är Håstad, en kyrkby strax utanför Lund.
Bussen parkerar på en liten grusplätt bredvid ett litet rött tegelhus samtidigt som tonerna av Last Christmas pumpas ut ur de två högtalarna på bussens utsida.
– Vi brukar spela vår gamla vanliga jingel men nu när det är jul är det kul att skoja till med julmusik, säger Cesar Bermejo och trycker på play så musiken även spelas inne i bussen.

På det röda tegelhuset, ovanför den vita dörren, hänger en träskylt med texten Håstad Skola. Dörren öppnas häftigt och ut springer ett gäng sjuåringar som knappt fått på sig skorna. Ett knapptryck och bussens dörr öppnas. Klättrandes upp för de tre höga trappstegen kommer barnen flämtandes in i bussen och utan att titta upp samlas alla vid barnbokshyllan.

En ansträngd röst hörs utanför dörren.
– Ta det lugnt, ni kommer få låna era böcker i dag.
Utanför står lågstadieläraren Annika Magnusson som går upp för trappstegen med några skolelever bakom sig, så ivriga att de nästan försöker krypa mellan benen på henne.

busskö

Efter en tids fundering har de unga besökarna bildat en krokig kö, med boken i ena handen och lånekortet i den andra, i väntan på sin tur framför den lilla disken längst bak i bussen. Lite stressigt blir det för Hanna Liljeblad och Cesar Bermejo som står bakom disken och scannar in bok efter bok. Lånekortet behövs knappt, Hanna Liljeblad har koll på vad nästan alla elever heter på denna skola.
– Det är ju våra stammisar, klart vi kan namnen utantill, säger Hanna Liljeblad.

Bokbussen har som uppgift att täcka områden där bibliotek inte finns. Oftast handlar det om landsbygden men framförallt kommunens förskolor. Ett av bokbussens uppdrag är att främja läsandet för den yngre generationen, därför ligger 20 av bokbussens 40 hållplatser i Lund i närheten av förskolor.
– Det går bra för oss, i Lund håller sig siffran högt i antalet lån från bokbussen, i jämförelse med andra kommuner, säger Lise-Lott Nilsson, verksamhetsledare på bokbussen.

Efter ett kort stopp på Vallkärras förskola, där Hanna Liljeblad snabbt springer in och lämnar en kasse böcker, är vi tillbaka i Lund igen. Bussen parkeras utanför Stadsbiblioteket. Cesar Bermejo och Hanna Liljeblad packar ihop och går in på kontoret i biblioteksbyggnaden för att äta lunch och redovisa dagen.

En halvtimme senare kommer en kundvagn fylld med böcker rullandes av Lise-Lott Nilsson som lastas på bussen.
– Nya e-mails betyder nya böcker som lastas in. Våra besökare har koll på våra tjänster, berättar Lise Lott Nilsson.
Med ett enkelt meddelande till bokbussens mailadress har man möjligheten att be personalen ta med böcker från stadsbiblioteket, ut till hållplatsen, för att sedan enkelt låna hem boken.
– Det är väldigt vanligt bland våra äldre låntagare, fortsätter Lise Lott Nilsson.

Eftermiddagspasset är i gång med ny personal, Lise Lott Nilsson, verksamhetsledare för biblioteksbussen och Claes Karlsson bakom ratten. Första stoppet blir Stångby bland småbarnsfamiljer och nybyggda radhus. Claes Karlsson bromsar in längs den smala 30-vägen och in kommer de första kunderna. En pappa och hans två söner välkomnas av Lise Lott Nilsson, som tar fram Guinness rekordbok och räcker över den till den glatt överraskade pojken.
– Den har stått och väntat på dig i hyllan Simon, säger Lise Lott Nilsson.

Dagen fortsätter med fler besök av mammor och pappor och deras unga barn. Bara i dag har bokbussen haft över 300 besökare och endast två hållplatser återstår på resan.
– Detta är en högtidsstund för barnen och för mig, det är superbra service från personalen som vet vad för böcker som lockar barn. Jag får även tips på böcker som intresserar mig utifrån mina tidigare lån, säger Nilla Andersson som aldrig missar bokbussen utanför Djingis Khans förskola, på fredagseftermiddagarna.

Den största lånegruppen är just föräldrar mellan 35 till 44 år, som lånar både barnböcker och böcker för eget bruk.
Trots läsplattor och smartphones där tillgången till e-böcker är lätt att nå, så minskar inte lånen.
– Böcker är poppis, läsplattorna har snarare blivit ett komplement till bokutlåningen. Intresset för läsning har ökat eftersom det har blivit mer tillgängligt, säger Lise Lott Nilsson.
Det sista stoppet är ute på Nöbbelövs torg. Claes Karlsson vinkar och tutar när han ser tio hängivna kunder som står under busskuren för att skydda sig mot regnet. Här står Lise Lott Nilsson och Claes Karlsson med sina 3 320 böcker, uppradade i hyllorna längst de utsmyckade väggarna.
Bussen stannar och belysningen inne i bussen tänds som anger startskottet för den stora anstormningen av barn. Bakom barnen lunkar föräldrarna in och lämnar tillbaka de gamla lånen.

bussen2

Barnen börjar bli busiga, böckerna blir bortlånade, klockan slår 19 och Claes Karlsson stänger igen dörren efter att ha vinkat av de sista kunderna för kvällen. Bokbussen bevarar bildningen bland barnen.

FAKTA
Det finns 93 bokbussar i runt om i Sverige som
regelbundet besöker 9 000 hållplatser.
En bokbuss innehåller ca 3-4 000 titlar.

Världens första bokbuss utgick 1907 från biblioteket i Hagerstown,
Washington i USA. Den hade 300 böcker och drogs av hästar.
USA:s första motoriserade bokbuss började rulla i Evanstow, Illinois 1920.
Bibliotekarie var svenskättlingen Axel Waldner.

Text & foto: Babiker Malik