Brist på unga nämndemän
SKURUP. Medelåldern i Skurups kommun är 42 år. Nämndemännen från Skurups kommun i Ystad tingsrätt har en medelålder på 65 år. Partierna är medvetna om den stora bristen på yngre nämndemän.
På Sveriges domstolars hemsida står det bland annat att nämndemännen ska vara en allsidig sammansättning av åldrar. Men i Ystad tingsrätt ser det annorlunda ut. Den höga medelåldern i domstolen är en ojämn fördelning av åldrar som inte speglar samhället. Men för att bli nämndeman måste du vara engagerad i ett politiskt parti, göra en intresseanmälan och ta ledigt från jobbet för att vara med på rättegångar. Ett projekt som inte har lockat yngre. Lena Axelsson (S) tillägger att det är en extra stor utmaning för yngre kvinnor.
– Det är svårt att få in kvinnor i arbetande ålder som har familj. Även om vi tycker att vi är jämställda i Sverige så verkar det inte vara så, för det är dem som är hemma och tar hand om barnen, säger Lena Axelsson.
Lars Nyström (SD) menar också på att yngre kanske inte har samma intresse i rättsväsendet som äldre.
– Många yngre är mer intresserade av uppdrag i kommunstyrelsen och beredningar. Äldre kanske tycker att det är intressant att sitta som nämndeman. Många yngre vill hellre satsa på karriär och ta sig fram på arbetsmarknaden. Man behöver ta ledigt från jobbet. Vissa arbetsgivare uppskattar det och vissa arbetsgivare uppskattar inte det, säger Lars Nyström.
Det har funnits uppmärksammade fall om nämndemän som har somnat under rättegångar, något som även Lena Axelsson har varit med om. Men både Lena Axelsson och Lars Nyström säger att man inte ska förakta att ha äldre nämndemän i domstolen. Deras livserfarenhet och tidigare karriär kan vara en bra egenskap vid rättegång.
När det gäller att välja ut lämpliga kandidater tittar Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna bland medlemmarna inom sitt parti.
– Vi väljer de som är partimedlemmar. Skulle jag få en anmälan från vem som helst i byn så skulle jag inte veta vilken människa det är, vilka åsikter och vilken moralisk uppfattning dem har. Man vill ha lite koll på dem man skickar till nämndemannauppdraget så att det inte blir galet, säger Lars Nyström.
Nämndemännen ska agera politiskt oberoende i sin roll trots att de väljs ut av partierna. Lars Nyström menar att hans kandidater är politiskt opartiska i domstolen.
– På det stora hela så påverkas inte de partipolitiska åsikterna. Nämndemän är precis som vilken människa som helst. Där finns ju dem som kanske tar hänsyn till sin politiska färg. Jag själv har suttit som nämndeman med politiker från alla partier och jag tycker att det har fungerat oerhört bra och professionellt. Man dömer vad man anser moraliskt rätt med den fakta som läggs på bordet. Sen lyssnar man också på juristdomare och deras erfarenhet, säger Lars Nyström.
Kritiken mot nämndemannasystemet har varit på tapeten ett flertal gånger. Delvis för att det är anknutet till ett politiskt parti, men även den ojämna fördelningen av åldrar i domstolen.
– Det skulle inte vara helt fel att titta över nämndemannasystemet. Tänk om alla människor fick möjligheten att tjänstgöra i en domstol. De hade fått en helt annan förståelse, säger Lena Axelsson.
Text: Vera Austrell och Vincent Wipp Ekman
Foto: Skurupsposten och pressfoto
Fakta om nämndemän
Vad är en nämndeman? En nämndeman är en representant som tillsammans med en domare utfärdar beslut i tingsrätten. En nämndemans röst väger lika tungt som en domares. I tingsrätten finns tre nämndemän och en domare.
Hur väljs nämndemännen? Vart fjärde år får kommunfullmäktige i uppgift att välja nämndemän till sin kommuns tingsrätt. Dessa personer röstas fram av politiska partier men ska hålla sig politiskt oberoende i domstolen.
Vad krävs för att bli nämndeman? För att bli nämndeman måste man vara myndig, svensk medborgare och folkbokförd inom kommunen/länet. För att bli vald måste man anmäla sitt intresse till ett politiskt parti. Det krävs ingen juridisk utbildning.