Brudöverlämning stridsfråga på kyrkomötet och i Skurup

SKURUP. 2024 års kyrkomöte inleddes på tisdagen och motionen ”Brudöverlämning vid vigsel” har kommit att bli en brännfråga. Det är Socialdemokraterna som vill stoppa inslaget i ceremonin och i Skurup går åsikterna isär. 

Kyrkomötet inleds som alltid med gudstjänst i Uppsala domkyrka och i år var det Skara stifts biskop Ulrica Fritzson som ledde den. I sitt sällskap hade hon bland annat Carl XVI Gustav och drottning Silvia.  

På mötet ser motionen ”Brudöverlämning vid vigsel” ut att bli årets stridsfråga. Motionen som kommit in från två Socialdemokrater i Göteborg vill stoppa att pappan vid vigsel överlämnar sin dotter vid altaret. 

Ledamöterna anser att brudöverlämningens symbolik innefattar ”kvinnan som omyndig och fadern som garant för hennes oskuld”. 

Kyrkoherde Mona Nielsen framför Skrurups kyrka. Foto: Skurupsposten.

Mona Nielsen, kyrkoherde i Skurups församling, är av en annan åsikt. Hon anser att det inte är upp till henne eller någon annan präst att bestämma över ett pars vigsel på det sättet.  

— De flesta människor har en egen tolkning och traditioner ändras. Om jag berättar för ett brudpar vad vigseln och överlämnandet betyder, vet du vad de svarar då? ”Det betyder det inte för oss”. Och jag förstår det helt och hållet, vem är jag att bestämma det? 

Lena Axelsson (S), Socialdemokraternas ordförande i Skurup, tycker att motionen är bra. Hon hävdar att seden som sådan är förlegad och att likabehandling i frågan bör gälla.  

— Jag tycker inte att prästerna ska behöva ställas inför detta utan att likabehandling ska gälla. Vill du bli vigd på det sättet går det faktiskt att välja något annat, säger hon. 

Lena Axelsson (S) håller med sina partikamrater i Göteborg. Foto: Skurupsposten.

Oavsett om motionen antas eller inte råder det tvivel om huruvida den överhuvudtaget är förenlig med kyrkans egna regelverk och bestämmelser, den så kallade kyrkoordning.  

Per Westberg är stabsjurist på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och dessutom råkar han vara gift med kyrkoherde Mona Nielsen. I hans arbetsroll tillika uppdrag som redaktör för kyrkoordningen behöver Per Westerberg hålla sig uppdaterad på vad som händer på kyrkomötet. 

Han är skeptisk till att kyrkomötet ska kunna stoppa brudöverlämning vid vigsel. Per Westerberg framhäver att Läronämnden, som har i uppgift att yttra sig om motioner innan kyrkomötet öppnar, inte ser att en sådan motion kan antas.  

Per Westberg är redaktör för Kyrkoordningen. ”Kyrkans egna lilla lagtext” som han beskriver den. Foto: Magnus Aronsson.

— Biskoparna har sagt att ett sådant här beslut kan inte fattas. De skulle till och med kunna stoppa det, säger Per Westberg.  

Knäckfrågan enligt läronämndens yttrande består i att det inte anses rymmas i kyrkomötets befogenhet att besluta om hur själva gudstjänsten, i detta avseende vigseln, ska se ut i detalj. Kyrkomötet kan endast besluta på ett mer övergripande plan vilka delar som ska ingå, men inte hur prästen i samspråk med närmast berörda väljer att gestalta vigseln. 

Mona Neilsen får visst medhåll från läronämnden, de anser likt kyrkoherden att seden inte nödvändigtvis tolkas och uppfattas av alla på det sätt som beskrivs i motionen.  

”Riter och liturgiska handlingar kan tolkas och uppfattas på olika sätt och det är i samtal mellan vigselpar och präst som frågan om utformningen av vigselgudstjänsten hör hemma”, skriver läronämnden om motionen. 

Text: Tim Gashi

Fakta: Läronämnden

  • Läronämnden består av Sveriges alla biskopar och ett antal utvalda ledamöter från kyrkomötet. Ärkebiskop Martin Modéus är ordförande för Läronämnden.
  • Läronämnden har i uppgift att tycka till om alla ärenden som kommer in till kyrkomötet och de kan avstryka ett ärende, exempelvis en motion.
  • Om kyrkomötet ändå beslutar i ett ärende som läronämnden avstrykit ges läronämnden tillfälle att yttra sig igen. Om förslaget sen ska gå igenom måste tre fjärdedelar rösta för förslaget.

Källa: Svenska kyrkan