Dumpstrare letar mat i butikernas sopor – “Jag har hittat tolv herrgårdsostar “ 

Dumpstrare hittar mängder med tjänlig mat i matbutikernas sopor. Samtidigt klagar ofta butikernas grannar på oljud och nedskräpning. 

– Jag dumpstrar för att hitta gratis grejer, säger Thor Wiik. 

Sveriges matbutiker slängde under 2022 nästan 90 000 ton livsmedel om året, visar statistik från Naturvårdsverket. Allra mest kastas frukt, grönt, mejeri, bröd samt kött och chark. 

– I containrarna ligger allt skräp osorterat. Rotfrukter, kött och mjölk kan ligga med kvitton, pappersförpackningar och plast, säger Thor Wiik.

Olika butiker har olika system för att hantera sina sopor. Vissa butiker är lättare att dumpstra i än andra. Thor Wiik började dumpstra för två år sedan när han bodde i Svalöv. Han fick höra från sina kompisar att mycket som slängs i matbutikernas containrar var mat som gick att äta. 

– De slänger ofantligt mycket bröd, säger Thor Wiik.  

Något annat han ofta hittar är yoghurt och kött – men även snacks som exempelvis kex och chips. Thor Wiik har inte dumpstrat i Skurup, men planerar att fortsätta även här.

Thor Wiik

Ann-Sofie Wikström och Lotta Andersson, butiks- respektive säljchef på Coop i Skurup, är trötta på dumpstrare. När de kommer på tal suckar Lotta Andersson högt. Hon säger att Dumpstrarna har ställt till med problem i flera år, de skräpar ner och är högljudda så att grannarna klagar. Därför har sopkärlen ställts bakom låsta grindar och containerluckorna har fått hänglås. Men, grindarna gick att klättra över och låsen kunde klippas upp. 

– Om de plockar i soporna istället för att handla förlorar vi kunder, säger Lotta Andersson. 

– De handlar ändå inte här, svarar Ann-Sofie Wikström. 

Coop i Skurup säljer varor med kort datum till nedsatt pris. Frukt och bär som riskerar att bli gamla skänks till en närliggande förskola. Grönsaker och bröd går till en gymnasieskolas lantdjur. 

– Majoriteten av den mat som faktiskt slängs på Coop i Skurup är otjänlig, säger Ann-Sofie Wikström. Äter man den kan man bli sjuk. 

– Någonting kan vara dåligt, men allt är inte dåligt, säger Thor Wiik.  

Thor Wiik skulle aldrig ta med sig mjölk eller kyckling. Han har aldrig blivit sjuk av något han tagit med sig, förutom en fryspizza han åt en gång. 

Det är viktigt att kontrollera att maten är okej innan man tar den. Det gör han genom att titta på datummärkningen, lukta och se om förpackningarna är skadade på något sätt.

Risken att bli påkommen är inte något Thor Wiik ser som ett stort problem. Den som blir upptäckt av väktare eller polis brukar komma undan med sopfynden i behåll, något många dumpstrare vittnar om i grupper på sociala medier. 

– Det är inget som hindrar mig. Det värsta som kan hända är att någon som jobbar sent säger till mig, säger han. 

Ingen dumpstrare har hittills dömts eller ens åtalats för brott, även om gripanden och anmälningar förekommit. 

Själva sopdykandet är inte det egentliga problemet för Coop i Skurup. För Ann-Sofie Wikström och Lotta Andersson är det viktigaste att se till att grannarna inte blir störda, men också för att minska svinnet. De är beredda att gå sopdykarna till mötes genom att till exempel låta dem komma till butiken vid stängning, gå igenom det som ska slängas och välja ut vad de är intresserade av. 

– Så länge det inte klagas bryr vi oss inte, säger Ann-Sofie Wikström. 

Text: Alice Ljungberg och Ellen Ingridsdotter