Flaggor i blåsväder med Skurups nya regler
När Skurups kommuns nya flaggpolicy träder i kraft blir det inte längre tillåtet för skolor att hissa annat än svenska flaggan. Kommunens nya policy gentemot skolor är bland de striktare i regionen.
— Vi har stött på det vid ett tillfälle tidigare, det var innan min tid och jag tror det var Sölvesborg som tog ett liknande beslut, säger Per Friberg på Håll Sverige rent.
Organisationen som vill minska nedskräpning jobbar med ettårs-program för skolor framtagen av den internationella organisationen Eco schools. Skolor som genomgår programmet kan hissa just en grön flagga för att fira att man genomfört förändringarna. När den nya policyn träder i kraft blir det inte möjligt för skolor i Skurups kommun att göra detta.
Flaggning i Skurup har varit en het fråga i många år. Redan 2019 motionerade Liberalerna om flaggning på 17 maj – internationella dagen mot homo-, trans- och bifobi – och under pridefestivalen. Först två år senare blev det bifall för motionen och en flagga köptes in för Skurups Pride.
Trots detta valde kommunen 2023 att endast flagga den 17 maj, inte under hela prideveckan med motiveringen att det var hög konkurrens om flaggplatserna. Nu har kommunen för första gången tagit fram en policy i frågan.
— Man säger det inte ordagrant men jag tror man menar att prideflaggan är en föreningsflagga för Ett Skurup för alla. Det är det inte, säger Monika Svensson, aktiv i föreningen som i protest hissade Prideflaggan mittemot kommunhuset.
— Ännu en gång visar kommunen att de inte vill skapa ett Skurup för alla. Om man tittar på andra kommuners flaggpolitik så är Skurups den mest restriktiva.
Vår genomgång av närliggande kommuners flaggpolicyer ger Monika Svensson rätt. Riktlinjerna för flaggning i kommunerna skiljer sig åt – men med sina nio sidor är Skurups kommuns policy tveklöst den längsta – och den mest restriktiva. Gemensamt för alla är att svenska flaggan hissas på allmänna flaggdagar.
I Svedala, Lund och Skurup ska man flagga med regnbågsflaggan den 17 maj, i Trelleborgs kommun är detta valfritt, här ingår dock regnbågsflaggan i listan över tillåtna flaggor. I Lund och Trelleborg hissar man dessutom romska- och finska flaggan på respektive nationaldag.
När det kommer till flaggning vid övriga verksamheter som skolor och boende ses kommunernas policy som vägledande. I Skurup har man valt en mer restriktiv linje där skolorna i framtiden bara får hissa svenska flaggan, och där flaggning i fönster och på fasader uttryckligen förbjuds.
— Jag tycker att skolor ska få flagga hur de vill och jag tycker man borde flagga hela veckan. Det ser man i alla andra kommuner, säger Monika Svensson.
Per Friberg på Håll Sverige rent håller med.
— Det är väldigt tråkigt eftersom skolorna och förskolorna som är med gärna vill manifestera att man gått igenom ett år av att arbeta aktivt med frågor om hållbar utveckling.
Beslutet om den nya policys har ännu inte vunnit laga kraft. Sverigedemokraterna har försökt ändra och slutligen reserverat sig mot förslaget. Partiets företrädare Lars Nyström menar att regnbågsflaggan inte ska behandlas annorlunda än andra organisationers flaggor.
Skurupsposten har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder för en kommentar. I en intervju i Ystads Allehanda berättar han att den nya policyn tagits fram för att skapa enighet, han menar att den gamla har skapat osäkerhet och öppnat upp för diskussioner.
Text: Tim Gashi & Andrea Pettersson
Fakta: Flaggdrama
- Älvkarleby 2016 – en medborgare reagerade på att Förenade Arabaemiratens flagga vajade utanför kommunhuset, flaggan togs ner utan förklaring från kommunen.
- Sölvesborg 2019 – det SD-ledda samstyret stoppade regnbågsflaggning på kommunhuset, stor debatt utbröt i hela landet.
- Göteborg 2023 – gruppen Rojavakomittéerna hissade PKK-flaggor på flera platser i staden i protest mot ett nytt regeringsförslag. Kommunen tog ner flaggorna och polisanmälde händelsen.
- Jönköping 2023 – kommunen hissade Israels flagga efter Hamas attack den 7 oktober, flaggningen som skulle vara i två dagar avbröts i förtid efter kritik från invånare och upplevd otrygghet hos kommunanställda.
Källor: Arbetarbladet, SVT.