Gågata ställer till problem

Burhan Lukas tvingas stänga sin verksamhet tidigare i år.

SKURUP. Försäljningssiffrorna har gått ner hos grönsaksförsäljaren Burhan Lukas. Orsaken tros vara ombyggnaden av gågatan som pågår just nu.

Det är tomt inne i grönsakstältet vid torget den här onsdagsförmiddagen. Vanligtvis kommer mer folk än i dag. En dam kommer förbi för att köpa blommor.

 – Smaka på de här, säger Burhan Lukas och sträcker fram ett fat med apelsiner.

Burhan Lukas har sålt frukt och grönsaker på torget i snart 12 år. I år tvingas han lägga ner verksamheten tidigare än vad han vanligtvis brukar göra.

– De bygger för fullt och det hindrar folk från att komma hit och handla, säger han.

14803264_10154571278940758_896339391_o

Han syftar på gågatan som håller på att byggas om. Den är belägen strax bredvid där Burhan Lukas grönsaksstånd. Kommunens satsning är inne på sin tredje månad och beräknas vara klar innan jul. Förutom en begränsad framkomlighet för Skurupsborna drabbar det Burhan Lukas extra hårt, som uttrycker sitt missnöje.

– Självklart är det även positivt att det byggs och görs om här i kommunen. I det här fallet drabbar det mig och mina kunder. Om jag flyttar kan det även bli problematiskt för folk som har svårt att ta sig någonstans.

Ombyggnaden av gågatan beräknas hålla på fram till mitten på december.

Lina Roddar är projektledare i Skurups kommun och har själv varit engagerad i gågatan. Hon uttrycker en förståelse för de som drabbas av ombyggnaden.

– Vi är i ständig kontakt med de som drabbas och det är många som hör av sig till mig. Byggarna på plats har varit vänliga och försökt göra allt de kan. Att det blir rörigt får man räkna med och det har nog alla förståelse för.

När kommunen gräver vidare på torget nästa år vet Burhan Lukas inte var han ska stå med sitt grönsaksstånd. Själv hade han önskat att han fick vara kvar på samma plats. Just nu är allt oklart.

– Jag vet inte om jag får stå här nästa år. Kommunen vet inget heller. Det här är mitt jobb. Vad ska jag göra, säger Burhan Lukas.

Text: Beri Zangana
Foto: Emma Watson