Han svettas både ute och inne

img_6310

Anders Håkansson utanför det nya idrottscentret. Foto: Kajsa Jasslin

SKURUP. Från parkträning till nya lokaler. Anders Håkansson fortsätter att satsa på initiativ till träning i Skurup när han nu flyttar in med sin verksamhet till nya, helt egna lokaler. 

Under sommaren har Skurupsborna kunnat träna i Stadsparken under ledning av Anders Håkansson, som tagit Malmökonceptet Träna i Parken till stan. Nu väntas ett sista pass i parken innan Anders satsar allt på inomhussäsongen och på att utveckla det nystartade idrottscentret, som han startat upp tillsammans med två andra. Skurupsposten har mött Anders i den nyupprustade källarlokalen på Vaktgatan.

Golvet är täckt med svarta mattor och längs med den vänstra väggen står träningsredskap uppradade i olika färger. Vi möter Anders Håkansson, tränare på Idrottsfysiologiskt center och initiativtagare till Skurupsversionen av Träna i Parken, svettig mellan två träningspass. Anders ber om att få byta tröja innan vi tar en bild på honom i solljuset utanför lokalen.
 – Jag måste ju representera, säger han och försvinner iväg lika snabbt som han är tillbaka. På sig har han en svart t-shirt med verksamhetens logga. 


Från Karlshamn till Malmö till Skurup. Det är så vägen har sett ut för Anders Håkansson, som flyttade till Malmö för att studera idrottsvetenskap, och sedan hamnade i Skurup i samband med att han fick familj. Initiativet att ta Träna i Parken till Skurup, kommer från att Anders känner killen som drog igång konceptet i Malmö. Anders Håkansson har jobbat med idrott och hälsa i kommunen sedan tidigare, men i och med den nya verksamheten har han nu en egen lokal.

Träna i Parken har som syfte att få folk att komma igång och hålla sig i form. Men det är också ett sätt att synas, berättar Anders Håkansson. Inför varje pass har Anders annonserat i facebookgruppen ”Det händer i Skurup”, och har sedan börjat passet med dem som har dykt upp. Projektet har pågått vid sidan av den vanliga verksamheten under sommarhalvåret. Nu räknar Anders med att hålla i ett parkpass till, innan han återgår helt till att arbeta med den nya verksamheten.

Själv tränar Anders för att hålla sig i form. Han tycker om träning, men påpekar också att alla inte gör det, och att det är den vetskapen driver honom. Han poängterar vikten av att bryta rörelsemönster och att träna olika. Testa olika träningssätt och träna olika muskler.
 – Det är ju tränarens roll också, att sparka in lite dörrar. 


Text och foto: Kajsa Jasslin

 

Tre träningstips från Anders: 

 

img_6315

img_6317

img_6320

Bild 1: Anders Håkansson, personlig tränare, visar en övning för ökad rörlighet som öppnar upp i axlar, rygg och bröst. Bild 2: Styrkeövning för mage och insida lår. Ju längre fram man har händerna, desto tyngre. Bild 3: Stillasittande knäböj. ”Såhär ska alla kunna sitta i minst 5 minuter utan problem”, menar Anders Håkansson på bild.