Journalisten som får dömda brottslingar att prata

Joakim Palmkvist är mest känd för att vara krimjournalist och författare. Han berättar hur det är att komma öga mot öga med kriminella och hur det har påverkat hans liv. Tre av hans böcker har släppts i år, den senaste släpptes nu i november.

Det är sen eftermiddag när jag sätter mig ner med Joakim Palmkvist i ett rum på sydsvenskans redaktion. Doften av te och kaffe fyller rummet. Han är inte allvarlig som på de foton jag tidigare hade googlat fram. Han har redan börjat prata innan jag hunnit sätta på inspelaren.

Joakim Palmkvist är journalist och författare, och jobbar på Sydsvenskan som reporter. Det var av en ren tillfällighet att Joakim Palmkvist hamnade på krim avdelningen på Sydsvenskan.

– Jag ville till Sydsvenskan eftersom jag redan bodde i Skåne och höll då på att långpendla till Kalmar, vilket var tröttsamt. Jag fick sommarvik som krimreporter och insåg efter tre månader att jag var riktigt bra på det. Jag förstod hur skurkar och poliser tänker, tror jag. Det var sommar, det var år 1997 och man var odödlig, säger Joakim Palmkvist.

Kort in i intervjun får han ett mail, om tre män som blivit åtalade. När han inte känner igen namnen på de åtalade, stänger han ner laptoppen och återgår till intervjun.

Han debuterade med boken Maffiakrig 2011(tillsammans med Tobias Barkman). Han har även skrivit Den vedervärdige boktjuven, Huvudet i bokskogen och hans senaste bok är The dark heart; a true story of greed, murder and an unlikely investigator som kom ut nu i november 2018 och är översättningen av Ett spaningsmord. I Joakim Palmkvists böcker får läsaren följa med på olika mordutredningar och livsöden.

Det var frustration över att inte kunna skriva ner varje detalj som ledde Joakim Palmkvist att skriva böcker.

– Du kan inte berätta tillräckligt mycket i tidningsartiklar. Jag hade hållit på så länge med många olika historier och skrivit om mord, och andra brott samt vanliga reportage också, men jag kände att det fanns att

berätta mer eller att detta är en del av en större berättelse. Det blev väldigt tydligt efter att det hade skett många händelser, många mord, efter varandra i slutet av 00-talet. Jag och min kollega Tobias Barkman talade om det att vi ville ge en bild av den undre världen som den såg ut då, säger Joakim Palmkvist.

I Joakim Palmkvist yrke har han fått träffa personer som inte alltid varit så glada att han skrivit om de eller gjort avslöjanden om de. Detta har lett till att han idag tillsammans med sin familj lever med skyddade personuppgifter. Det finns några andra på Sydsvenskan som också har skyddade personuppgifter av den anledningen. De är inte ensamma om att ha skyddade personuppgifter. I Sverige finns det runt nitton tusen som har skyddade personuppgifter idag.

– Jag har haft skyddade personuppgifter sen 1999. Det var när vi granskade nazisterna, alltså naziströrelsen i Köpenhamn och Skåne. Vi publicerade namn och bild på flera av de, och då kom det hot och sen har det kommit andra hot också,” säger Joakim Palmkvist.

– Det finns vissa fördelar, jag får i alla fall ingen reklam eller irriterande telefonförsäljare på mig.”, säger Joakim Palmkvist.

Joakim Palmkvist har hittat olika strategier att undvika att bli hotad och hålla sig säker.

”Hålla sig tillgänglig och göra sig till en person”

– Det finns två sätt att garantera sin säkerhet. Den ena handlar om att träffas på riktig. Om vi har suttit och snackat över ett fikabord som jag gjorde med några av nazisterna om den Nationella rörelsen och deras politik. Man blir inte kompisar, men man blir en människa, man blir personifierad. Då är det ett större steg för honom att hoppa på mig. Det andra rådet är att hålla sig tillgänglig. Jag brukar sprida mitt mobil nummer så att folk kan ringa mig precis när som helst och skrika på mig om de är arga. Då får de ut sin ilska och lugnar sedan ner sig. Det är bättre att någon som är jättearg kan nå mig. Så hålla sig tillgänglig och göra sig till person, säger Joakim Palmkvist.

Hans strategier har hittills fungerat eftersom han inte fått hot under den närmaste tiden.

Under Joakim Palmkvist karriär har Joakim Palmkvist fått träffa många olika brottslingar, en av de var seriemördaren Peter Mangs som spred skräck i Malmö år 2010, innan han åkte fast.

”Han var bara en vanlig nolla med pistol.”

– Av alla de brottslingar jag har träffat är det Peter Mangs fallet som påverkat mig mest. Anledningen är att jag såg mig själv i honom. Han påminde mig om mig själv. Vad gjorde han för val som jag inte gjorde? I teorin kunde vem som helst göra det han gjorde. Han var bara en vanlig nolla med pistol. Han var så vanlig. Beigea kläder, beigt utseende. En person man träffar på bussen. Skulle kunna vara vem som helst. Han levde mitt bland oss. Han hade skaffat sina vapen helt legalt. Det finns jätte många med vapenlicenser som skulle kunna mörda folk precis när som helst, säger Joakim Palmkvist.

Joakim Palmkvist är kritisk till alla diagnoser som finns idag.

– Vi människor söker tydliga förklaringar. Diagnoser. Han (Peter Mangs) är Aspergare har är mördare, typ så. Det tror jag är för att vi är rädda för oss själva. Vi borde istället titta in i vårt svarta jag, istället för att hålla på att lägga etiketter på folk, säger Joakim Palmkvist.

Peter Mangs sitter idag på Saltviksanstalten i Härnösand, där han avtjänar sitt livstidsstraff. Han dömdes 2012 för två mord och åtta mordförsök, samt tre fall av grovt olaga hot.

Just nu så vill Joakim Palmkvist ta det lugnt och vänta ett tag till innan han börjar på nästa bok.

– Jag har några idéer, men jag vill istället för faktaböcker, skriva fiktion, här näst, säger Joakim Palmkvist.

Joakim Palmkvist är också intresserad av Kim Wall fallet, som han har följt sen det började. Han har dock sina reservationer om att skriva en bok om det.

– Jag har pratat med min förläggare om att skriva en bok om Kim Wall fallet, men det känns för tidigt i nuläget, säger Joakim Palmkvist.

– Ska man skriva en bok om Kim Wall måste Peter Madsen snacka, vare sig han förnekar eller erkänner det. Rent kriminellt och intellektuellt är det väldigt intressant. Då skulle all fokus vara på honom, vilket kan vara oetiskt, säger Joakim Palmkvist. När Joakim Palmkvist inte jobbar spenderar han sin tid med familjen och på veteranmopeder och pistolskytte.

Joakim Palmkvist vid sitt skrivbord på Sydsvenskans redaktion i Malmö.

Familj: Fru, två barn och en katt. 

Bor: i Malmö. 

Aktuell: med boken The dark heart; a true story of greed, murder and an unlikely investigator.

Text: Claudia Kobela

Joakim Palmkvist vid sitt skrivbord på Sydsvenskans redaktion i Malmö

Joakim Palmkvist vid sitt skrivbord på Sydsvenskans redaktion i Malmö. Foto Claudia Kobela.